Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet najvećih grešaka koje možete napraviti ako imate psorijazu

Preuzmite sliku

Psorijaza je kožna bolest koja uzrokuje osip sa svrbežom, ljuskavim mrljama, a najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, trupu i tjemenu. Radi se o čestoj i dugotrajnoj bolesti za koju ne postoji lijek, ali postoje tretmani s kojima se njeni simptomi mogu kontrolisati.

Prema klinici Mayo, psorijaza je kožna bolest koja prolazi kroz cikluse što znači da se na nekoliko sedmica ili mjeseci stanje može pogoršati, a zatim se na određeno vrijeme povući. Uobičajeni okidači kod ljudi s genetskom predispozicijom za psorijazu uključuju infekcije, posjekotine ili opekotine i određene lijekove.

Postoji nekoliko vrsta psorijaze, uključujući:

-Plak psorijaza (psoriasis vulgaris)
-Psorijaza noktiju (Hallopeau)
-Eruptivna ili kapljičasta psorijaza (psoriasis guttata)
-Inverzna psorijaza (psoriasis inversa)
-Pustularna psorijaza (psoriasis pustulosa)
-Eritrodermijska psorijaza (psoriasis erythrodermica)
-Psorijatični artritis (arthritis psoriatica)

Ovo su najveće greške prema Everyday Healthu koje možete napraviti ukoliko imate psorijazu.

Neugodno vam je tražiti pomoć

Ukoliko već imate psorijazu i određeno liječenje kortikosteroidima ili drugim lijekovima ne možete zaustaviti upale koje se šire  kožom, nemojte se bojati tražiti pomoć. Kao odrasla osoba trebate preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Nemojte čekati sljedeći zakazani pregled kod dermatologa, nego ga nazovite odmah, pogotovo ako se stanje pogoršava ili lijekovi ne djeluju. Dermatolog može pripisati novu terapiju koja će biti bolja za vas i koja potencijalno u kratkom roku može ublažiti simptome psorijaze, prenosi MissZdrava.

Ne mijenjate lijekove dovoljno brzo

Predugo korištenje jednog tretmana ili lijeka za psorijazu još je jedna od najvećih grešaka. Kad započnete s novim tretmanom liječenja, sigurno se nadate da će početi djelovati, ali isto tako trebate znati da će neki lijekovi početi djelovati tek nakon nekoliko sedmica ili više. Ipak, ukoliko se rezultati ne pokažu u očekivano vrijeme, mnogi nastave liječenje s istim tretmanom duže nego što bi trebali.

Primjerice, ako uzimate neki biološki lijek šest mjeseci, postoji mogućnost da će se psorijaza pogoršati. Neki će oralni ili sistemski lijekovi već u prvim sedmicama korištenja možda uzrokovati nuspojave. Ukoliko do toga dođe, najbolje je to odmah javiti svom ljekaru koji će vas uputiti šta dalje.

Dopuštate da se koža osuši

Psorijaza je tvrdoglava bolest, ali to ne znači da trebati biti i vi. Primjerice tuširanje vrućom vodom dva puta dnevno može samo pogoršati suhoću i iritaciju, a još gore je ako samo povremeno hidratizirate kožu. Ako vam dermatolog kaže da vam je koža previše suha te da je tuširanje jednom dnevno dovoljno, poslušajte ga. Osim toga, hidratacija kože odmah nakon tuširanja i ponovno sljedeće jutro također može pomoći pri njezi suhe kože. Ako vam je teško držati se ovih navika, okružite se ljudima koji će vas sa strpljenjem podsjećati da njegujete svoju kožu.

Ignorišete svoje mentalno zdravlje

S psorijazom je teško živjeti pa se mnogi osjećaju tjeskobno, depresivno i manje vrijedno kada se simptomi pogoršaju. Zbog tih teških emocija mnogi se okrenu lošim navikama poput jedenja nezdrave hrane. Poneki osjećaju i frustraciju koju iskaljuju na ljude koji to ne zaslužuju, pogotovo u stresnim situacijama bilo na poslu ili kod kuće. No, svoje mentalno zdravlje možete njegovati tako što ćete kontrolirati svoje reakcije, pronaći ravnotežu između poslovnog i privatnog života te smanjiti stres, a uvijek možete potražiti i pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Oni mogu pomoći da razumijete svoje emocije koje osjećate zbog psorijaze, ali vas i potaknuti da oprostite i sebi i drugima oko sebe koji su vam se možda u mladosti rugali zbog problema.

Ignorišete svoje cjelokupno zdravlje i blagostanje

Uz stalnu brigu o psorijazi, prirodno je da ćete svoju energiju usmjeriti na zdravlje svoje kože. Ako su posjete dermatologu svakih nekoliko mjeseci postali dio vaše rutine, možda ignorišete posjete svom ljekaru primarne zdravstvene zaštite. “Osobe s psorijazom imaju veći rizik za dijabetes tipa 2, pokazuje analiza podataka prikupljenih na uzorku od pola miliona Britanaca”, piše Pliva zdravlje. Brojna zdravstvena stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti povezana su s nekim vrstama psorijaze pa je važno da pazite i na svoje cjelokupno zdravlje. Kontrolišite šećer u krvi i srce. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,