Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet kozmetičkih sastojaka koje trebate izbjegavati u trudnoći

Preuzmite sliku

Šta istraživanja podržavaju, a šta savjetuju ljekari?

Ukoliko ste u drugom stanju, vjerovatno ste se našle ispred svog budoara, pitajući se koja kozmetika je sada bezbjedna za upotrebu. Ponekad čak i ona koja na prvi pogled izgleda bezopasno, poput krema za sunčanje, u stvari nije. Dakle, ako se pitate šta je zabranjeno u trudnoći, sljedeća lista će biti veoma korisna:

Retinol

Vitamin A je ključni sastojak u održavanju dobrog zdravlja kože. Kada ga koža apsorbuje, tijelo ga pretvara u retinol. Ovaj sastojak se sada smatra svetim gralom protiv starenja, jer može značajno smanjiti bore i povećati proizvodnju kolagena i elastina. Međutim, kontraindikovan je tokom trudnoće, jer se pretpostavlja da može oštetiti fetus, prenosi Ženski magazin.

Retinoidi

Strogo su zabranjeni jaki retinoidi koji zahtijevaju recept, kao što su tablete Accutane, koje se obično uzimaju za liječenje teških akni. Studija iz 2013. pokazala je da njihovo uzimanje predstavlja 20-35% rizika od razvoja ozbiljnih defekata, pri čemu do 60% djece ima neurokognitivne probleme. Zbog toga dermatolozi snažno upozoravaju svoje pacijente da tokom liječenja koriste efikasne metode kontracepcije.

Benzen peroksid

„Dok se hormonalne akne mogu javiti tokom trudnoće, nažalost, uobičajeni proizvodi za kožu sklonu aknama koji sadrže benzen peroksid spadaju u kategoriju C FDA. To znači da postoji rizik po zdravlje fetusa“, ​​kaže doktorka Jenna Kweller.

Hemijske kreme za sunčanje

FDA ne smatra sastojke sadržane u hemijskim kremama za sunčanje štetnim za fetus. Međutim, kako neka istraživanja zaključuju da postoji mogućnost nanošenja štete fetusu, mnogi ljekari predlažu najbezbjedniju opciju, prirodnu kremu za sunčanje.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je jedan od sastojaka koji se često koristi u borbi protiv akni, zahvaljujući svojoj sposobnosti da prodre duboko u pore i oslobodi višak sebuma. Studija iz 2013. je zaključila da proizvode koji sadrže velike količine salicilne kiseline – kao što su pilinzi i oralni lijekovi – treba izbjegavati tokom trudnoće. Kozmetiku koja sadrži malu količinu ovog aktivnog sastojka, akušeri i ginekolozi smatraju bezbjednom.

Prije bilo kakve promjene u rutini njege kože, potražite savjet svog ljekara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,