Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet koraka za samopregled štitne žlijezde

Preuzmite sliku

Štitna žlijezda je hormonalni organ koji je smješten sa prednje strane vrata. Zbog njenog položaja je jednostavno izvršiti samopregled.

Štitna žlijezda povećava sintezu i razgradnju bjelančevina, pospješuje metabolizam masti i ugljikohidrata, potiče rast mladih ljudi, te se povećavaju mentalni procesi. Hormoni T3 i T4 utječu na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, mozak, probavu, te rad ostalih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (npr. spolnih žlijezda). S lučenjem hormona T3 i T4 upravlja mozak. Mozak preko još jedne žlijezde, hipofize, luči TSH hormon koji stimulira štitnjaču na rast i lučenje što više hormona, piše Ordinacija.hr

Granica obolijevanja je sada niža nego prije dvadeset godina, sada puno više žena obolijeva u tridesetim godinama, čak i ranije. Doktori savjetuju samopreglede, ali i kontrole kod doktora.

Danas su poremećaji u radu hormona česti jer je današnji način života ubrzan i stresan. Stres je pored nasljednog faktora, jedan od najčešćih uzročnika.

Zbog toga vam savjetujemo da napravite kratki samopregled štitne žlijezde.

Stanite ispred ogledala

Stanite pred ogledalo kako bi jasno vidjeli svoj vrat. Obratite pažnju na područje između Adamove jabučice i ključne kosti, tu se nalazi štitna žlijezda.

Nagnite glavu unazad

Namjestite se tako da nagnete glavu unazad ali i dalje dobro vidite područje gdje se nalazi štitna žlijezda.

Uzmite gutljaj vode

Popijte malo vode, i dok gutate gledajte kako izgleda to područje. Da li primjećujete nešto neobično, možda neku kvrgu ili otok. Važno je da postupak ponovite nekoliko puta, i pažljivo gledate.

Opipajte područje štitne žlijezde

Dok pijete, osim gledanja počnite sa opipavanjem područja. Nakon što progutate vodu, ponovo opipajte i provjerite ima li nešto neobično.

Posjetite doktora

U slučaju da ste u toku opipavanja ili gledanja primijetili nešto neobično, obavezno se javite svom doktoru. Uvijek je bolje otkriti i da nije ništa, nego ne otkriti da u vama tinja bolest. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje