Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Penjanje po stepenicama: Kako izvući najviše koristi za liniju i zdravlje?

Preuzmite sliku

Popularno

Uz trčanje, hodanje, vožnju bicikla i penjanje po stepenicama je odlična vježba koju možete uvrstiti u svoju rutinu.

Penjane po stepenicama, između ostalog, je odlično za oblikovanje mišića u nogama i stražnjici. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg mnogi ljudi ovu aktivnost biraju kao redovni način vježbe.

Vertikalni pokret

Kada hodate ili trčite uglavnom se krećete vodoravno, međutim, kada se penjete po stepenicama vaši mišćići su prisiljeni odupirati se gravitaciji i kretati se okomito. Kada pomičete tijelo na taj način postavljate visoke zahtjeve donjem dijelu tijela.

Intenzitet

I trčanje i hodanje sagorijevaju kalorije i imaju aerobne prednosti, međutim kada se penjete po stepenicama sve te prednosti se uveliko povećavaju. Kalorijska i aerobna korist od penjanja određena je, naravno, i intenzitetom aktivnosti. Ako se krećete polako, tada su prednosti tek malo veće nego kod trčanja i hodanja, ali ako uložite malo više truda i energije i brže se krećete, korist se uveliko povećava.

 • Na taj način stepenice će vam pomoći u izgradnji mišića, sagorijevanju masti i kalorija, smanjenju nivoa holesterola, povećanju energije i izdržljivosti. Veliki plus ove aktivnosti je činjenica da je možete praktikovati u bilo kojem trenutku dana i ne treba vam posebna oprema.

  Pod pretpostavkom da nemaju zdravstvenih problema, penjanje po stepenicama može biti efikasna vježba za mnoge ljude. Ukoliko dva do četiri puta sedmično odvojite vrijeme za penjanje po stepenicama, to će biti jedna od najzdravijih i najkorisnijih stvari koju ste napravili za sebe. Naravno, mnogo je faktora koji mogu uticati na to koliko će osoba kalorija potrošiti – a među njima su težina osobe, trajanje treninga i težina uspona.

 • Kako bi učinak bio što bolji pripazite na nekoliko stvari: pazite da vaše držanje bude ispravno, počnite polako, obuću prilgodite aktivnosti, kontrolišite disanje. Ako zakoračite po dvije stepenice svaki put, bit će to naporniji trening za vaše mišiće stražnjice i nogu i sagorjet ćete više kalorija. Međutim, duži korak može biti riskantan ako imate problema s ravnotežom ili koljenima, ali i ako su vam noge kraće.

  Iako je penjanje po stepenicama sjajna kardio vježba, nije prikladno za sve. Među onima koji bi trebali izbjegavati ovu vježbu su osobe koje imaju problemam s kostima, koljenima i prekomjernom težinom. U svakom slučaju, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema posavjetujte se sa doktorom.

  Stručnjaci preporučuju da krenete polako. Započnite s 10-minutnim treninzima tri puta sedmično, a s vremenom povećavajte vrijeme. Kada krenete s ovom vježbom obratite pažnju na bilo kakvu bol koju možda osjećate u koljenima, leđima, bokovima ili gležnjevima. S vremenom neka vaši treninzi traju po 30 minuta kako biste maksimalno iskoristili ovu vježbu. Stručnjaci preporučuju da vaš trening nikad ne traje više od sat vremena. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,