Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Paničan strah od trudnoće i poroda pogađa sve više žena

Preuzmite sliku

To je stanje poznato kao tokofobija, a nažalost sve je veći broj žena koji pate od tog neopisivog straha od trudnoće i poroda.

O tome je izašao članak na portalu Mummypages, u kojem su spomenuta iskustva žena koje pate od tokofobije, a odgovore na mnoga pitanja dali su stručnjaci, od babica do onih koji se bave liječenjem tog straha koji, vjeruje se, danas pogađa oko 14 posto žena. To nije mala brojka, iako su u nju uključene žene koje se panično boje nove trudnoće zbog traumatičnih iskustava koje su doživjele u prvoj ili ranijim trudnoćama.

Međutim, taj strah često pogađa žene koje nikada nisu bile trudne i koje odavno znaju da možda nikada neće imati djecu jer se panično boje zatrudnjeti.

“Prestravljena sam od same pomisli da bi u meni rastao neki alien”, spomenula je jedna od njih.

Druge su je shvatile.

“Moja porodica jednostavno ne može razumjeti moj strah. Suprugu sam od početka pričala koliko se toga bojim, ali on se uporno nada da će me strah proći. Pokušala sam se riješiti tog straha, čak sam prestala piti pilule, ali sad jednostavno izbjegavam seks i razmišljam o tome da ću ih opet početi piti, a da njemu i ne kažem jer sam paralizirana od straha da ću zatrudnjeti”, ispričala je druga žena, a njen strah nije čak ni najgori.

“Ja ne mogu ni proći pored trudnice da se ne smrznem od straha”, priznala je još jedna mlada žena koja ne može vidjeti trudnicu, ne može podnijeti čak ni razgovore o trudnoći jer se trese i preznojava od panike.

“Koliko god znam da je naše tijelo stvoreno da stvori još jedno biće, meni je sama pomisao da mi nešto raste između mojih organa nepodnošljiva. Mene je strah da moje tijelo to ne bi izdržalo”, iskreno je priznala još jedna.

Sve njih, osim paničnog straha, kod pomisli na vlastitu trudnoću hvata i tjeskoba, a ona je ujedno i veza s time što sve više žena pati od ove fobije.

U današnjem stresnom svijetu veliki je porast loših stanja kao što su depresije, stres i tjeskoba koji su okidač svakakvih fobija, pa i tokofobije.

“Drugi je problem strah od ponovne trudnoće. Tu je stanje nešto lakše jer je riječ strahu koji se može objasniti te lakše ublažiti, ali ni taj se strah danas ne rješava kako bi trebao. Puno je žena koje su iz nekog razloga proživjele traume, neke u trudnoći, neke na porodu pa je logično da se boje sve to ponovno preživjeti. Puno takvih žena nikada više ne zatrudni”, pojasnila je babica, na koju se nadovezala i terapeutkinja Rena Gough koja nažalost ima sve više posla sa ženama koje se boje trudnoće.

Neke pokazuju tipičnu nervozu i tjeskobu povezanu sa strahovima, a neke su zaista paralizirane, ali to su strahovi kojima se može pomoći.

Prva stvar, također jedan od “okidača” porasta tokofobnih žena, kaže žena koje je uspjela nadvladati svoj strah, ta je što se u medijima o porodima uglavnom priča negativno. Stalno se govori o lošim iskustvima, a malo se prikazuju ona lijepa. To je prva stvar koja bi se trebala promijeniti u cjelokupnoj društvenoj slici jer porod i trudnoća nisu laki, ali su vrlo često lijepi i podnošljivi.

To je ono što žene s tokofobijom moraju osvijestiti, a potom otkrivati čega ih je zapravo najviše strah. Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome što sve tijelo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porod, ali je svakako najgore onima koje okolina ne razumije.

Ta fobija nije izmišljeno stanje, to se događa pa bi žene doista trebale imati punu podršku u svojoj porodici i partneru, ako i u društvu koje žene koje nisu majke još uvijek stigmatizira “jer je to ženina osnovna dužnost”.

Strah se može prevladati, ali mu se mora prići stručno i ciljano, uz punu podršku i edukaciju. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,