Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pandemija smanjila dostupnost usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja

Preuzmite sliku

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini prezentirao je u online verziji dva izvještaja, kao doprinos njihovoj misiji da se osigura svijet u kojem je svaka trudnoća željena, svaki porođaj siguran, a potencijal svake mlade osobe ostvaren.

‘Istraživanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u Bosni i Hercegovini’ prvo je istraživanje te vrste u BiH, provedeno u skladu s međunarodno priznatom metodologijom koju je razvio UNFPA. Rezultate i preporuke istraživanja prezentirale su na današnjem skupu Jasminka Džumhur iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Ivona Čelebičić iz proMente agencije za socijalna istraživanja.

Istraživanje pokazuju da je pandemija COVID-19 smanjila dostupnost i kvalitetu usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uz negativne posljedice na pristup i dostupnost usluga planiranja porodice, edukaciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, liječenje raka dojke i grlića maternice, kao i usluge pobačaja.

U vezi toga ombudsmen BiH Nives Jukić kazala je da Bosna i Hercegovina ima većinu zakonskih propisa, ali je problem implementacija.

Izvještaj nazvan ‘Stanje stanovništva u svijetu 2021: Moje tijelo je samo moje’ fokusiran je na tjelesnu autonomiju odnosno moć i sposobnost donošenja odluka o vlastitom tijelu, bez straha od nasilja ili da neko drugi odluči umjesto vas.

Izvještaj ističe da izostanak tjelesne autonomije ima implikacije i mimo štetnih posljedica za žene i djevojke pojedinačno te ukazuje na posljedice u smislu potencijalnog smanjenja ekonomske produktivnosti, slabljenja vještina i generiranja dodatnih troškova za zdravstvo i pravosuđe.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald istaknula je važnost univerzalnog pristupa seksualnoj i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti, u skladu s Ciljevima održivog razvoja i Agendom 2030.

Naglasila je da je Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo u aprilu ove godine, dobrodošlo i važno sredstvo za omogućavanje praćenja ostvarivanja ciljeva i napretka na zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u cijeloj državi.

Da je istraživanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u BiH pružilo vrijedne informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u BiH smatra predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti.

– Prava na seksualno i reproduktivno zdravlje zagarantovana su podzakonskim aktima, strategijama i propisima i potrebno je njihovo poštivanje – naglasio je.

Regionalna direktorica UNFPA-e za istočnu Evropu i centralnu Aziju Alanna Armitage u uvodnom obraćanju pozdravila je prezentiranje izvještaja ‘Stanje stanovništva u svijetu 2021.’ i istraživanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u BiH.

‘Istraživanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima u Bosni i Hercegovini’ provela je Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH, uz tehničku pomoć Agencije proMENTE za socijalna istraživanja i podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH.

Izvještaj o stanju svjetskog stanovništva (SWOP) je godišnji izvještaj koji UNFPA objavljuje od 1999. godine, a svake godine posvećen je određenoj temi. Tema SWOP izvještaja za ovu godinu je ‘Moje je tijelo je samo moje: Polaganje prava na autonomiju i samoopredeljenje’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje