Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pandemija rezultirala značajnim povećanjem konzumacije alkohola i droga

Preuzmite sliku

Popularno

Pandemija koronavirusa uzrokovala je povećan osjećaj samoće među mlađom populacijom, upozoravaju stručnjaci za mentalno zdravlje iz Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

Psiholog Jean-Pierre van de Ven za AA je kazao kako su pandemijom najviše pogođeni mlađa populacija i parovi.

”Mladi ljudi se osjećaju usamljeno i boje se da se epidemija nikada neće završiti”, naglasio je on.

 • Van De Ven navodi kako je pandemija rezultirala značajnim povećanjem konzumacije alkohola i droga, dok se pojedinci suočavaju i s anksioznošću, depresijom i usamljenošću. Upozorio je da bi taj trend mogao biti nastavljen nakon pandemije.

  Psihologinja Sarah Craig kaže kako je pandemija dovela i do povećanja porodičnog nasilja, dodajući kako je drugi val virusa utjecao i na mentalno zdravlje parova.

  Pozvala je ljude da održavaju online susrete s prijateljima i porodicom i uključe se u aktivnosti među kojima su čitanje knjiga i gledanje filmova.

  Vjeruje kako i vježbe disanja te meditacija mogu pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja.

  Rezultati istraživanja koje je provela Asocijacija za mentalno zdravlje Holandije pokazuju kako je broj pojedinaca s psihološkim problemima u 2020. godini povećan za 30 do 60 posto u odnosu na godinu ranije.

  Drugo istraživanje objavljene u Međunarodnom listu za javno zdravlje pokazuje kako bi problemi s mentalnim zdravljem zbog osjećaja samoće tokom pandemije mogli rezultirati povećanjem zdravstvenih troškova za dvije milijarde dolara.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,