Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su znakovi da vaše tijelo ne podnosi gluten i da vam šteti

Preuzmite sliku

Gotovo 60 bolesti je, kažu, povezano s konzumacijom glutena, proteina koji sadrže žitarice poput pšenice, raži, zobi, ječma od kojih se većinom rade hljeb, peciva, tjestenine, musli kaše.

Navodno je i do 15% ljudi (podaci za SAD) intolerantno na gluten, ali samo mali broj ima dijagnosticiran problem. Testiranjem osjetljivosti na ovaj protein to se može i dokazati, međutim i prije toga ćete vjerovatno imati neke simptome koji na to ukazuju. Ovih 7 znakova mogli bi biti pokazatelj da se trebate oprostiti od namirnica koje sadrže gluten.

Probavni problemi

Možete imati jedan ili više ovih simptoma: nadutost, zatvor (posebno je jako izražen kod djece koja odmah dobiju zatvor kad jedu gluten), proljev.

Keratosis pilaris

Imate li tzv. pureću kožu na stražnjoj strani nadlaktica to može značiti da ili patite od manjka vitamina A, od manjka masnih kiselina, ali može biti i pokazatelj da vaš organizam ne probavlja dobro gluten.

  • Umor i to ne samo fizički nego psihički

    Neki ljudi opisuju da im je um “zamagljen” i ne mogu jasno razmišljati nakon konzumacije glutena. Često im bude dijagnosticirana fibromijalkija ili kronični umor, a  doktori ne uspjevaju pronaći pravi uzrok – gluten.

    Autoimune bolesti

    Ako imate neku od autoimunih bolesti poput psorijaze, ulceroznog kolitisa, lupusa, multiple skleroze ili sklerodermije mogli bi biti netolerantni na gluten.

    Hormonalna neravnoteža

    Kod nekih žena kod kojih se ne može otkriti uzrok neplodnosti, netolerancija na gluten bi mogla biti objašnjenje. Problem policističnih jajnika te predmenstrualni sindrom povezani su se hormonalnom neravnotežom.

  • Promjene raspoloženja

    Depresivna stanja, tjeskoba, čak i poremećaj pozornosti mogu biti povezan s alergijom na gluten.

    Upalni procesi

    Preosjetljivost na gluten može također rezultirati oticanjem ili upalom zglobova, koljena, kukova, prstiju. Želite li napraviti kućni “test” na osjetljivost na gluten, izbacite sve namirnice koje ga sadrže iz prehrane na dvije sedmice, a zatim ih ponovno vratite na meni. Pratite kako ste se osjećali dok ste ih jeli, a kako dok ste izbjegavali gluten. Ali, da bi se on sasvim isčistio iz tijela treba i više vremena, čak više od mjesec dana. Ako možete, pokušajte ga radije izbaciti u tom dužem razdoblju iz prehrane. Jasnije ćete vidjeti razliku u zdravlju ako ona postoji. (Miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,