Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su tri manje poznata simptoma raka dojke

Preuzmite sliku

Uočite li bilo kakve promjene na svojim grudima, nemojte ih ignorisati i obavezno posjetite ljekara…

Rak dojke jedan je od najčešćih oblika raka kod žena, a s godinama se rizik od pojave te bolesti povećava. Otkrije li se na vrijeme, šanse za izlječenje mnogo su veće. Ljekari stalno naglašavaju važnost samopregleda kako bi se bilo kakve promjene uočile na vrijeme.

U ranoj fazi raka dojke simptomi su gotovo neprimjetni. Žene se ljekaru uglavnom javljaju tek kada napipaju kvržicu, no tada je rak već najčešće u naprednijoj fazi. Upravo zato, uočite li na svojim grudima bilo kakve neobične promjene, obavezno otiđite na pregled.

Osim kvržice, najčešći simptomi raka dojke su promjene na bradavicama, iscjedak te promjene strukture dojke. Postoje i oni manje uobičajeno simptomi raka dojke koji se ne smiju ignorisati. Tri takva manje poznata simptoma donosimo u nastavku.

Uvučena bradavica

Ponekad se kod karcinoma dojke javlja povlačenje bradavica, što znači da je bradavica okrenuta prema unutra, umjesto prema van. Pojedine žene rođene su s uvučenim bradavicama i to nije razlog za zabrinutost. No ukoliko te odjednom primijetile da su se vaše bradavice počele mijenjati ili uvlačiti, to nije uobičajeni simptom pa je najbolje da zatražite savjet ljekara.

Krvavi iscjedak

Ako ste primijetile neobičan iscjedak iz svoje dojke, to je razlog za zabrinutost. Iscjedak se može pojaviti iz više razloga, kod žena koje doje ili može biti znak infekcije. Ipak, ako je iscjedak krvav, riječ je ozbiljnom simptomu i treba se javiti ljekaru.

Crvena koža na grudima

Osim promjena na bradavicama, i promjena kože na dojkama može ukazivati na karcinom. Crvena koža jedan je od rjeđih simptoma koji ukazuju na rak dojke, no može se pojaviti kod nekih žena. Kod upalnog oblika raka dojke velika površina dojke može pocrveniti, ali i nateći. Osim crvenila, mogu se pojaviti i svrbež, bol te peckanje koje se osjeća na dodir. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,