Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su prednosti za vaše zdravlje ako pijete čaj od đumbira svaki dan

Preuzmite sliku

Proizvodnja đumbira dobar je razlog za zahvalnost globalizaciji.

Iako se proizvodi u Aziji i treba mu 10 mjeseci da se ubere jedan korijen, tokom cijele godine nemamo problema s pronalaskom ove delicije u bilo kojem dijelu svijeta. Zapravo, sve više i više stručnjaka preporučuje svakodnevnu konzumaciju đumbira, posebno u obliku vrućeg čaja, zbog njegovih blagodati za naše zdravlje. Ovo su neke od prednosti kada pijete čaj od đumbira.

Može vas zaštititi od bolesti srca

Đumbir je među istraživačima poznat po svojoj sposobnosti da spriječi bolesti srca. Neke blagodati za srce uključuju smanjenje lošeg holesterola, povećanje dobrog holesterola i snižavanje krvnog pritiska, piše Bright Side.

Može vam pomoći da kontrolišete svoju težinu

Osjećaj nagona za jelom svakih 5 sekundi može biti jedan od razloga zašto ne možete kontrolirati svoju težinu, a pijenje čaja od đumbira moglo bi vam u velikoj mjeri pomoći. Istraživanja su otkrila da ovaj začinjeni korijen može smanjiti glad, kao i unos hrane, te je sposoban učiniti da se osjećate sito, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Može vam pomoći u kontroli šećera u krvi

  Neka istraživanja otkrila su da je moguće smanjiti komplikacije dijabetesa sa samo 12 sedmica svakodnevne konzumacije đumbira. Ali, u svakom slučaju, bolje je konsultirati se sa svojim doktorom.

  Može vam ublažiti bol u koljenu

  Đumbirova krilatica također bi mogla biti “nema više bolova u koljenu”. Ako 6 mjeseci jedete ili pijete đumbir, to može rezultirati znatno manjom boli onima koji imaju artritis koljena.

 • Može spriječiti rak

  Postoje snažni dokazi koji dokazuju da đumbir ima moć sprečavanja nekoliko vrsta karcinoma, poput raka želuca, gušterače, jetre i debelog crijeva.

  Može pojačati vaš imunološki sistem

  Neprestano se razboljeti može biti prošlost ako se odlučite svakodnevno uzimati đumbir. Za 21 dan možete doživjeti poboljšanje imunološkog sistema, što bi moglo rezultirati smanjenjem infekcija i bolesti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,