Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su prednosti crnog čaja koje mnogi ne znaju

Preuzmite sliku

Često se sluša o koristima zelenog čaja, ali i crni ima svojih aduta.

Osim što smanjuje rizik od srčanog udara, može vam pomoći i u suzbijanju smrada stopala. Uz to, smanjuje i rizik od dijabetesa.

Bolji rad srca

Čini se da konzumiranje crnog čaja može pomoći u radu srca te tako smanjiti rizik za moždani udar i druge bolesti, posebno ako pijete nekoliko šaolja dnevno. Istraživanja pokazuju da oni koji piju oko 3 ili više šolja crnog čaja na dan mogu smanjiti rizik od moždanog udara i do 21%. Možete naizmjenično piti zeleni i crni čaj tokom jedne sedmice, tako da možete imati drugačiji okus svaki dan.

Uklonite miris stopala

Čini se da crni čaj zapravo može riješiti vonj s vaših nogu zbog taninske kiseline koja je prisutna u njemu. Eliminira sve bakterije zbog kojih vaša stopala imaju taj neugodan miris, a također može zatvoriti pore tako da ćete se manje znojiti što će minimalizirati i miris. Da biste koristili ovaj kućni lijek, kuhajte dvije vrećice čaja u litri vode 15 minuta. Nakon toga uklonite vrećice, a čaj razrijedite s dvije četvrtine vode. Otopinu ostavite da se malo ohladi prije natapanja stopala 15 minuta do pola sata. To biste trebali raditi svakodnevno dok miris ne nestane.

 • Smanjuje rizik od dijabetesa

  Jedno je istraživanje pokazalo da su stariji ljudi na mediteranskim otocima bili pod malim rizikom da obole od dijabetesa zbog stalne konzumacije crnog čaja. Često su pili šolju ili dvije ovog čaja svakodnevno, a dokazano je da je učinkovit u sprečavanju nastanka dijabetesa tipa 2.

  Pojačava vaš imunološki sistem

  Pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema jer ima visok kapacitet radikalne apsorpcije kisika.

  Ublažava stres

  To je zato što crni čaj sadrži L-teanin koji vam pomaže da pređete u opušteno i smireno stanje. Pijenje crnog čaja može sniziti razinu kortizola, tako da ćete imati bolji nadzor nad nivoom stresa. Konzumirajte umjerenu količinu ovog čaja svakodnevno i osjetit ćete veliko poboljšanje. (Ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje