Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo popularno ulje povezuje se s autizmom, Alzheimerovom bolešću, anksioznošću i depresijom

Preuzmite sliku

Novo istraživanje Kalifornijskog univerziteta Riverside (UCR) pokazuje da sojino ulje ne samo da dovodi do pretilosti i dijabetesa, već može uticati i na neurološka stanja poput autizma, Alzheimerove bolesti, anksioznosti i depresije.

Iako je ova studija tek u povojima te je za početak provedena na muškim miševima, njen zaključak je alarmantan. “S obzirom na njegovu prisutnost u prehrani, uočeni učinci sojinog ulja na hipotalamus mogli bi imati značajne posljedice za javno zdravlje”, stoji u zaključku istraživanja.

Istraživački centar UCR-a utvrdio je još 2015. godine da sojino ulje kod miševa izaziva pretilost, dijabetes, otpornost na inzulin i masnu jetru. Zatim je u studiji iz 2017. godine ista grupa saznala da ako je sojino ulje dizajnirano na način da sadrži malo linolne kiseline, njegova konzumacija dovodi do manjeg stepena pretilosti i inzulinske rezistencije, a sada su u studiji objavljenoj u januaru 2020. otkriveni učinci ulja na hipotalamus, prenosi MissZdrava.

“Hipotalamus reguliše tjelesnu težinu putem metabolizma, održava tjelesnu temperaturu, te je ključan u pitanjima reprodukcije, fizičkoga rasta i ljudske reakcije na stres”, navela je Margarita Curras-Collazo, profesorica neurologije na UCR-u i vodeća autorica studije.

Naučnici su otkrili otprilike 100 drugih gena pogođenih sojinim uljem, uključujući i onaj koji proizvodi oksitocin, hormon sreće. Kod miševa hranjenih sojinim uljima razina oksitocina u hipotalamusu je bila niža, odnosno pala je.

„Govori se da su zasićene masti loše, a nezasićene masti dobre. Sojino ulje je polinezasićena mast, ali ideja da je ono dobro za ljude jednostavno nije dokazana”, zaključio je Frances Sladek, toksikolog i profesor biologije. Zapravo, kokosovo ulje – koje sadrži zasićene masti i korišteno je kao kontrolno ulje u studiji – je proizvelo vrlo malo genetskih promjena u hipotalamusu.

No, potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdili tačni spojevi u sojinom ulju koji su odgovorni za ove negativne učinke. Također je vrijedno napomenuti da se nalazi odnose samo na sojino ulje, a ne na ostale sojine proizvode ili druga biljna ulja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje