Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najnezdraviji sir koji možete kupiti u prodavnici

Preuzmite sliku

Prije nego što krenete obnoviti svoju zalihu sireva, možda ćete htjeti razmisliti koje sireve ćete upariti s krekerima, povrćem i mesom. Supermarketi nude mnoštvo različitih sireva, ali moglo bi vas iznenaditi koji je najnezdraviji.

Treba napomenuti da sir nije najpoznatiji po svojim prednostima za zdravlje, ali to ne znači da ga trebate izbjegavati. “Sve vrste hrane, uključujući sir, mogu se konzumirati umjereno”, kaže nutricionist Toby Amidor za portal Eatthis.

Neki sirevi sadrže zapanjujuću količinu zasićenih masti koji mogu imati negativni uticaj na vaše zdravstvene ciljeve. Sir koji uvjerljivo predvodi u zasićenim mastima jeste plavi sir u koji spada i gorgonzola.

  • 135 grama plavog sira sadrži zapanjujućih 25 grama zasićenih masti, što ga čini najnezdravijim sirom koji možete izabrati. “Prehrana bogata zasićenim mastima povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, kaže nutricionist Amidor. To je zato što zasićene masti dokazano povećavaju opasne razine LDL holesterola u tijelu, prema Harvard Healthu, što može povećati vaš rizik od srčanih bolesti, srčanog udara ili moždanog udara, prenosi N1.

    Osim potencijalnih problema s kardiovaskularnim bolestima, konzumacija velikih količina plavog sira na redovnoj bazi može dovesti do debljanja. Plavi sir nije samo bogat mastima, već sadrži i male količine konjugirane linoleičke kiseline (CLA) – zdrave masne kiseline za koje su studije pokazale da pomaže u prevenciji pretilosti. Drugim riječima, plavi sir nema nekih velikih kvaliteta (osim što je ukusan, naravno). (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje