Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najnezdraviji način pripreme zobene kaše

Preuzmite sliku

Popularno

Samo zato što je zobena kaša generalno zdrava, ne znači da je zdrava na apsolutno sve načine.

Buđenje i priprema vruće zdjele zobenih pahuljica sinonim je za zdrav doručak. Jedna od najvećih blagodati zobene kaše što poboljšava zdravlje srca. “Zobena kaša je izvor topivih vlakana koja su dobra za naša srca”, kaže Amber Pankonin, registrovana dijetetičarka.

U pola šalice porcije valjane zobi dobit ćete 4 grama vlakana koja će vam pomoći ne samo da budete siti, već i promiču zdravlje srca. U toj istoj količini dobit ćete i 5 grama proteina. Također je utvrđeno da zobena kaša smanjuje upalne procese, holesterol u krvi i krvni pritisak, piše Eat This.

  • Ali način na koji pripremate zobenu kašu može biti jako nezdrav.  Najnezdravije je kada dodate slatke namirnice poput stolnog šećera, smeđeg šećera, meda, komadića čokolade i slično, prenosi N1.

    Dodavanje šećera prehrani zapravo može biti štetno za zdravlje srca, gotovo da može i poništiti blagotvorne učinke vaše zobene kaše. Petnaestogodišnje istraživanje objavljeno u JAMA Internal Medicine otkrilo je da su sudionici koji su unosili 25% ili više dnevnih kalorija kao šećer više nego dvostruko vjerovatnije umirali od srčanih bolesti od onih čija je prehrana sadržavala manje od 10% dodanog šećera.

    “Zapravo, Američko udruženje za srce svakodnevno preporučuje ne više od 9 kašika dodanog šećera za muškarce i samo 6 kašika dodanog šećera za žene”, kaže Pankonin.

    Pa kako onda možete biti sigurni da su zobene koje pravite zdrave? Pankonin predlaže da preskočite dodani šećer i pridržavate se dodavanja voća.

    “Umjesto dodanog šećera, pokušajte koristiti voće poput svježih ili smrznutih jagoda ili borovnica za dodatni okus”, kaže Pankonin. “Iako ovo voće daje prirodne šećere, to je za vaše srce bolje od dodanih šećera iz drugih izvora”.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,