Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je jedina namirnica na koju gotovo niko nije alergičan

Preuzmite sliku

Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli, samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrijednom, korisnom i zdravom…

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje, zbog obilja antioksidanasa i nezasićenih masnih kiselina, već su odavno poznate, a nova istraživanja pokazuju da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje.

Svima je nadaleko poznato da je maslinovo ulje vrlo zdravo, a legende o njegovoj dobrobiti sežu daleko u istoriju. Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli, samo su neki od sastojaka koji ovu namirnicu čine vrijednom, korisnom i zdravom.

“Vjeruje se da maslinovo ulje štiti od povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti i ohrabruje da bi moglo da ima sličnu ulogu i protiv moždanog udara“, ističu svjetski medicinski stručnjaci, a ta je uloga maslinovog ulja daleko poznata i u narodu.

Međutim, u vremenu u kome su alergije jedan ove većih problema mnogih ljudi, bez obzira na godine, jedan je podatak vrlo slabo poznat. Naime, maslinovo ulje je namirnica na koju gotovo niko na svijetu nije alergičan! Uz sva ljekovita svojstva koja posjeduje, činjenica da ne može biti ni tiha prijetnja zaista mnogo znači.

U opsežnom istraživanju literature, ozbiljna reakcija na maslinovo ulje veoma je rijetka. Zabilježena su tri slučaja prema kojima su ljudi alergijski reagovali na gutanje maslina. Jedan izvještaj alergiju na masline opisuje kao reakciju na polen, a jedan bilježi slučaj alergičnog radnika mlina s oboljelim disajnim sistemom.

Kožne alergijske reakcije kao što su kontaktni dermatitis ili osip na maslinovo ulje prijavljene su veoma rijetko, a karakterišu se kao neuobičajene. Za razliku od maslinovog ulja, alergijske se reakcije nešto češće javljaju sezonski na polen maslinovog stabla.

Šta je eventualni uzrok alergije na maslinovo ulje?

Mali broj ljudi na svijetu koji je alergičan na maslinovo ulje zapravo reaguje na proteine koji se nalaze u njemu. Simptom koji se javlja usljed te alergije jeste preosjetljivost tijela/kože na proteine. Kada koža dođe u dodir s maslinovim uljem, imuni sistem pokušava da se odupre. Nastaju antitijela i histamin koji dovode do simptoma alergije kakvi su uobičajeni i kod najčešćih alergija na hranu. (lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje