Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je 13 načina kako potajno uništavate vlastitu jetru

Jetra je jedan od najvećih i najvažnijih organa koji obavlja više od 500 vitalnih funkcija u vašem tijelu. Među ostalim jetra je zadužena za čišćenje krvi, uklanjanje toksina iz organizma, pretvaranje hranjivih tvari u energiju, te čuvanje vitamina i minerala.

Ako želite sačuvati svoju jetru, trebali biste se odreći ovih navika.

Prekomjerno uživate u alkoholu

Svi smo svjesni štetnih učinaka koje alkohol može imati na naše tijelo, pogotovo kada je riječ o jetri. Ali neke ljude još uvijek iznenađuje činjenica da nije uvijek potrebno prekomjerno konzumiranje alkohola da bi se prouzrokovala ozbiljna šteta.

“Prekomjerno pijenje alkohola kod svakog podrazumijeva drugu količinu, ali koliko god bilo previše za vas to može značiti neprekidne upalne procese u organizmu i posljedično prekomjerni rad jetre. Godine, pa čak i desetljeća upalnih procesa mogu u konačnici dovesti do oštećenja tkiva jetre i ciroze ili završnog stadija hronične bolesti jetre, što je vodeći uzrok zatajenja ovog vitalnog organa“, upozoravaju doktori, piše Ordinacija.hr

U slučaju da ste zdrava odrasla osoba, dozvoljeno je da povremeno konzumirate alkohol. Međutim, zapamtite da to treba biti u malim količinama, i da se uvijek trebate prihvatljivo ponašati.

Ne pijete dovoljno vode

“Dehidracija može imati izravan utjecaj na sposobnost naše jetre da pravilno detoksificira naše tijelo. Ako jetra nije dovoljno hidrirana, ona će potrošiti rezervu vode koja joj je na raspolaganju, a to podrazumijeva i onu količinu koja joj je potrebna da bi odradila sve vitalne funkcije za koje je zadužena. A kad se to dogodi, rizik od bolesti raste“, objašnjavaju doktori.

Vrlo je važno da popijete bar osam čaša vode dnevno.

Pušite

Istraživanje koji su američki naučnici proveli 2011. godine je pokazalo da je pušenje uzrok gotovo polovine svih oblika raka jetre. Kao što već znate, pušenje je jako štetno za vaš organizam. Stres u vašem sistemu će na kraju zahvatiti i jetru.

Imate veliki višak kilograma

Jedna od posljedica dugogodišnje borbe s prekomjernom težinom jeste i nakupljanje masnoće oko jetre. To stanje dovodi do bolesti pod nazivom nealkoholna bolest masne jetre. Ova bolest se odnosi na širok spektar zdravstvenih problema s jetrom, koji se kreću od masne jetre do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH) i ciroze, ili trajnog oštećenja jetre kao posljedice hronične upale.

Unosite previše šećera u organizam

Velika količina šećera u vašem organizmu može izazvati bolesti jetre. Glavni problem leži u visoko procesuiranom fruktoznom kukuruznom sirupu, vrlo popularnoj supstanci u standardnoj prehrani.

“Dok gotovo svaka stanica u tijelu može metabolizirati glukozu, samo stanice jetre mogu podnijeti fruktozu. Ako konzumiramo previše fruktoze tijekom vremena, jetra može postati preopterećena i pretrpjeti nepopravljivu štetu”, upozoravaju doktori.

Vrlo je važno da ograničite količinu šećera koju unosite u svoje tijelo.

Konzumirate hranu s visokim glikoemijskim indeksom i obilne obroke prije spavanja

Većinu važnih funkcija vaša jetra obavlja tokom noći, tako da će uživanje u hrani prije spavanja dodatno opteretiti ovaj važan organ.

Konzumirate hranu bogatu trans-mastima

Ako imate visok holesterol sigurno vas je vaš doktor upozorio na trans-masti. Trans-masti povećavaju vaš “loš holesterol” a smanjuju “dobri”. Trans-masti možete pronaći u prženoj hrani i grickalicama.

Spolni odnos bez zaštite

Vjerovali ili ne, ali najveći i najznačajniji rizik predstavlja moguća zaraza hepatitisom. Potencijalno smrtonosnom bolesti jetre koja se prenosi spolnim putem.

“Iako postoje tri uobičajna oblika hepatitisa – A, B i C – onaj koji nas brine kada je u pitanju seksualna aktivnost je hepatitis B, koji se može širiti izravnim kontaktom krvi ili tjelesnim tekućinama “, kažu doktori.

U prijevodu, vrlo je važno da praktikujete seks sa zaštitom.

Konzumirate dodatke prehrani na biljnoj bazi i vitamine

Konzumiranje previše dodataka prehrani šteti vašoj jetri.

“Uloga jetre je filtriranje toksina i to kroz složeni metabolički proces razbijanja svega što unosimo – čak i određenih dodataka. Tokom ovog procesa, određeni dodaci mogu oštetiti jetru”, napominju doktori.

Stres, stres i samo stres

Znate da stres šteti vašem organizmu. Međutim, možda niste znali u kolikoj mjeri šteti vašoj jetri.

Istraživanje sa Univerziteta u Edinburghu pokazalo je moguću povezanost između visokih razina psihičkog stresa (simptomi anksioznosti i depresije) i smrtnih slučajeva koji su posljedica raznih bolesti jetre.

Ne vježbate dovoljno

Čak i ako nemate višak kilograma, trebate redovno vježbati.

“Tokom vježbanja otvaraju se pore na koži i povećava znojenje, što dovodi do poboljšane detoksikacije. Ovo ne samo da pomaže jetri nego djeluje u tandemu s jetrom, čiji je posao da puno radno vrijeme čisti organizam od otrova“, ističu doktori. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje