Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovih pravila se morate pridržavati ako ste trudnica za volanom

Preuzmite sliku

Prvo se vezujemo, startujemo motor i krećemo – ali kako? Buduće majke moraju da budu izuzetno oprezne i da koriste posebne pojaseve tokom vožnje.

Trebaju li trudnice uopšte da voze?

Preporuka stručnjaka kaže da tokom prva tri mjeseca trudnoće žena doživljava hormonske promjene i nerijetko iznenada može doći do vrtoglavice ili problema sa cirkulacijom što i te kako može uticati na vožnju. Ipak, već tokom drugog tromjesečja trudnoće sve je već postalo normalno, pa se opušteno može voziti automobil.

Da li se može voziti do samog porođaja?

U posljednjem tromjesečju trudnoće, žena treba da vozi samo kratke relacije.
Razlog je taj što je beba svakim danom sve veća i ima sve manje prostora u stomaku i njoj se ne sviđa kad majka sedi zgrčena i pritisnuta pojasevima, pa često uzvraća nježnim ritanjem. Iako blagi, ovi udarci mogu zaboljeti majku, i tako joj skrenuti pažnju sa puta. Dakle, šest sedmica prije porođaja trudnice ne bi trebalo da voze same, a idealno bi bilo da budu suvozači.

O čemu bi trudnice trebalo da povedu računa?

Ukoliko je duga vožnja neizbježna, preporuka je da prave česte pauze, kao i da jedu i piju dovoljno. Već od petog mjeseca sigurnosni pojas počinje da steže i da smeta trudnici.

Da li je bolje da voze bez pojasa?

Apsolutno ne! U slučaju sudara, ukoliko pojas nije vezan, stomak direktno udara u volan. Ovo može ozbiljno ugroziti život kako bebe tako i majke.

Kako je pravilno da se trudnica veže a da i njoj i bebi bude udobno?

Pojas mora da prođe preko stomaka i butina. Da biste spriječili pojas da sklizne sada se na tržištu nude posebni dodaci za trudnice.

Pravilno vezivanje

Sigurnosni pojas koji se vezuje u tri tačke mora biti dobro pričvršćen i treba da prolazi ispod stomaka (čak i kada trudnica sjedi na mjestu suvozača). Jedino tako u slučaju nezgode može da se izbjegne pritisak na stomak.

Postoje posebni dodaci za vezivanje pojaseva koji ih fiksiraju ispod stomaka i na grudima da se ne pomijeraju.

Zaključak

Klik i krećemo! Ovakav scenario je, nažalost, nemoguć za trudnu ženu sa dodacima za vezivanje pojasa. Malo muke oko vezivanje moraju da prođu sve trudnice prije nego što započnu vožnju. Jer ipak, bezbijednost nema cijenu, a sav trud i te kako vrijedi. Bezbednost je na prvom mjestu i tu nema govora jer u ovim slučajevima posljedice mogu biti i te kako opasne. Zato se obezbijedite. (vesti.mojauto.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,