Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ove žene imaju veće šanse da obole od karcinoma

Rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka pokazuju koje žene su pod većim rizikom da obole od raka dojke, gastrointestinalnih tumora i raka kože.

Žene koje rade noćne smjene imaju veći rizik od dobijanja karcinoma od onih koje rade po danu, pokazuju rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka “Epidemiologija kancera, biomarkeri i prevencija”.

Rezultati studije pokazuju da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 odsto, te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena.

Kod žena koje godinama rade noćne smjene, posebno medicinskih sestara, rizik od razvoja nekih tipova karcinoma veći je za 20 odsto nego kod osoba koje rade u dnevnim smjenama.

Riječ je, prije svega, o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože.

Studijom su obuhvaćeni rezultati 61 analize u kojima su prikupljeni podaci o 114.628 slučajeva raka u Sjevernoj Americi, Evropi, Australiji i Aziji.

Naučnici su provjeravali u kojoj mjeri noćni rad tokom dugog niza godina utiče na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova karcinoma među medicinskim sestrama sa rezultatima koji su dali iste parametre.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,