Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove tri nezdrave namirnice sabotiraju imunološki sistem

Preuzmite sliku

Način života i prehrana značajno utiču na to koliko vas imunološki sustav može zaštititi od bolesti i koliko brzo se oporavljate. Osim spavanja, vježbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranjivih sastojaka u hrani koju jedete može uveliko uticati na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti.

“Uobičajeni način prehrane voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina, orašastih plodova i sjemenki održat će vaš imunološki sistem nesmetano kako bi vas zaštitio kada vam je najpotrebnije”, kaže nutricionistica dr. Margie Saidel.

Naravno, postoji niz namirnica i pića koje imaju vrlo nisku hranjivu vrijednost, a pretjerano uživanje u njima usko je povezano s pretilošću, dijabetesom i drugim kroničnim bolestima. Prema Saidel, ta ista hrana može ugroziti vaš imunološki sistem i njegovu sposobnost da vas održi zdravima, prenosi 24sata.hr.

1. Gazirani sokovi

“Gazirana pića zaslađena šećerom ne donose ništa osim praznih kalorija iz šećera”, objašnjava Saidel.

Osim što doprinose pretilosti i s njima povezanim kroničnim bolestima koje su povezane s potisnutim imunološkim sustavom, prekomjerna konzumacija šećera također može povećati upalu i ugroziti sposobnost borbe protiv bolesti, prenosi 24sata.hr.

2. Alkoholna pića

Na dugi popis razloga za smanjenje unosa alkohola dodajte oslabljeni imunološki sistem.

“Prekomjerno pijenje može dovesti do smanjenja sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv bolesti, a može vas učiniti i osjetljivima na upalu pluća i drugih plućnih stanja, sporije zacjeljivanje rana i spori oporavak od bolesti”, kaže Saidel.

3. Smrznuta hrana

Ovo se prvenstveno odnosi na gotove smrznute obroke, jer za razliku od brzo smrznutog povrća, oni ne sadrže gotovo nikakve nutrijente, već isključivo prazne kalorije. Iako u užurbanoj modernoj svakodnevici svi češće posežemo za ovakvim bržim rješenjima, uvijek je zdravije ispeći jaje nego pripremiti gotov obrok u mikrovalnoj ili rerni, objašnjavaju stručnjaci.

“Sadržaj natrija, šećera, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata visok je, s malo hranjivih sastojaka i vlakana”, objašnjava Saidel.

To nije nuklearna fizika – cjelovita neprerađena hrana pojačat će imunitet. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje