Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove namirnice morate izbjegavati ako ste na dijeti

Preuzmite sliku

Većina osoba s viškom kilograma je bar jednom u životu probala neku dijetu, a voće i povrće se savjetuje kao obavezno za vrijeme dijeta.

Međutim, jako često se zaboravlja da ni u čemu ne treba pretjerivati pa tako ni u voću i povrću.

Tropsko voće

Voće poput manga i ananas je preukusno, ali sadrži puno šećera a samim tim i kalorija.

Umjesto njih, preporučuje se da jedete jabuke. Jabuke imaju daleko manje kalorija a sadrže vlakna koja će vam samo pomoći u dijeti.

Suho voće

Suho voće često zovemo zdravim grickalicama, ali jeste li znali da jedna šolja sušenih grožđica sadrži 500 kalorija? Samo malo manje, tačnije 447 sadrži jedna šolja suhih šljiva. Upravo zbog toga, ako ste baš veliki ljubitelj suhog voća ne morate skroz prestati jesti, ali bar pazite na količinu.

  • Avokado

    Ispostavilo se da ovo, mnogima omiljeno voće, sadrži i najviše kalorija (jedna šolja narezanog avokada sadrži 384 kalorija), te masnoća dobrih za zdravlje srca. Ne biste ga trebali izbjegavati, ali ne pretjerujte s količinama, piše Ordinacija.hr

    Sokovi od voća i povrća

    Često kad smo na dijeti pribjegavamo upravo ovim sokovima. Tako na najlakši i najjednostavniji način zadovoljimo potrebe organizma za vitaminima i mineralima. Ipak, ovi sokovi sadrže puno više šećera nego što mislite, pa kad kupujete sokove obavezno pročitajte od čega se sastoje. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje