Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ove kućanske poslove biste trebale izbjegavati tokom trudnoće

Preuzmite sliku

Trudnoća je osjetljiva faza u životu žene. Nositi novi život u sebi znači da morate biti pažljiviji nego inače. Šta god učinili, može uticati na zdravlje vas i vaše bebe pa ne želite napraviti bilo kakvu neozbiljnu pogrešku koja se može pokazati opasnom. Zato morate uzeti u obzir i aktivnosti koje svakodnevno obavljate.

Evo kojih pet kućanskih poslova biste tijekom trudnoće trebali prepustiti drugima.

1. Premještanje namještaja ili nošenje teških predmeta

Nakon prvog tromjesečja treba izbjegavati bilo koji zadatak koji uključuje podizanje teškog predmeta ili pomicanje bilo kojeg teškog predmeta. Obavljanje ovih poslova može povećati rizik od povreda. To se događa jer se tkiva u zglobovima i dnu zdjelice olabave zbog hormonalnih promjena koje se događaju tokom trudnoće, čineći vas sklonijim povredama, prenosi index.hr.

2. Poslovi koji uključuju predugo stajanje

Treba izbjegavati svaki zadatak zbog kojeg morate dugo stajati. Toga se osobito važno pridržavati u jutarnjim satima kada većina žena pati od jutarnje mučnine. Dugo stajanje može pojačati pritisak na vaše noge, što bi dovelo do oteklina i bolova u leđima. Također, ako trebate više vremena provesti kuhajući, napravite pauze i ne stojte jako dugo.

3. Izbjegavajte savijanje

Brisanje, pranje odjeće, čišćenje poda i drugi poslovi koji zahtijevaju savijanje se ne preporučuju tokom trudnoće. Povećanje tjelesne težine u trudnoći može uzrokovati marginalni pomak u težištu tijela, a savijanje može biti rizično za pojavu problema sa išijasom. Dakle, ako se toijekom izvođenja bilo kojeg zadatka osjećate nelagodno, odmah ga prekinite.

4. Izbjegavajte zadatke koji uključuju penjanje 

Tokom trudnoće penjati se na stolicu ili ljestve može biti loša ideja. Dodatna težina može uticati na vašu ukupnu koordinaciju i može vas izbaciti iz ravnoteže. To bi moglo naštetiti djetetu, što na kraju može dovesti do prijevremenih trudova.

5. Korištenje hemijskih proizvoda za čišćenje ili pesticida

Studije sugerišu da prenatalna izloženost piperonil butoksidu, uobičajenoj hemikaliji koja se nalazi u insekticidima, može štetiti razvoju fetalnog mozga. Da biste izbjegli takve komplikacije povezane s trudnoćom, izbjegavajte insekticide i proizvode za čišćenje, piše Times Of India.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje