Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove dijelove voća i povrća često bacamo, a ne bi se trebali…

Preuzmite sliku

Lišće repe i rotkvice najčešće većina ljudi baci, a u sebi sadrže puno vlakana i vitamina. Mogu se pripremiti kao dodatak glavnom jelu, a lišće rotkvice i dodati u salatu

Lišće rotkvice

Iako su se rotkvice u početku uzgajale zbog lišća, s vremenom je plod dobio vodeću ulogu. Lišće iako zanemareno neprikosnoveni je izvor vlakana, kalcija, željeza, vitamina A i K. Može se dodati salatama ili kuhati kao prilog uz glavno jelo. Sličnog je okusa kao radič.

Kora lubenice

Bijeli dio kore sadrži aminokiselinu L-citrulin koja pospješuje izbacivanje dušika iz krvi. Također, ova aminokiselina poboljšava tjelesnu izdržljivost i ublažava bolove u mišićima. Stoga se preporučuje svima koji redovno vježbaju.

Lišće repe

Baš kao i lišće rotkvice, i lišće repe obiluje vitaminom A i K neophodnim za zdravlje očiju i pravilno zgrušavanje krvi. Također je odličan izvor vlakana, kalija i željeza. Ima ljutkasto-slatki okus i priprema se kao dodatak glavnom jelu.

Kora krompira

Bogata je vitaminima B i C, željezom, kalcijem i kalijem koji izgrađuju kosti, koži daju zdraviji sjaj i čuvaju zdravlje mišića. Krompir je najbolje pripremati u rerni kao pole u foliji jer tako zadržavaju najviše hranjivih sastojaka.

Kora jabuke

Svaki se dan preporučuje pojesti dvije do tri šoljice povrća i dvije šoljice voća. Preporučeni dnevni unos bilo bi lakše postići da se svaki dan ne bacaju dijelovi namirnica bogati vlaknima i nutrijentima kao što je kora jabuke, upozoravaju nutricionisti. Kora obiluje vitaminima, ali i antioksidansom kvercetinom koji pomaže u borbi s Alzheimerovom bolesti te poboljšava funkciju pluća.

No s obzirom na velike količine pesticida koje se koriste za njihovo tretiranje, koru jabuke najbolje je jesti ako ste sigurni da nije puno ili uopće tretirana.

Narandžina kora

Bogata je hranjivim tvarima koje snižavaju nivo holesterola u krvi bolje od pojedinih lijekovi, otkrilo je američko istraživanje. Ona pomaže kod žgaravice i probavnih problema, a polimetoksi flavoni kojima obiluje štite od bolesti srca i upala. Narandžina kora može se dodati kolačima i salatama. Preporučuje se najprije dobro oprati i izribati kako biste sprali pesticide s nje. Kao i kod jabuka, bolje je koristiti one iz eko uzgoja.

Sjemenke bundeve

Jednako su zdrave kao i sam plod. Pola šoljice sjemenki sadrži preporučeni dnevni unos magnezija koji čuva zdravlje srca te štiti od osteoporoze i glavobolja. Sjemenke su dobar izvor proteina, željeza i fitosterola koji snižavaju loš holesterol. One pomažu u regulaciji šećera u krvi, ublažavaju simptome menopauze i podižu raspoloženje. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje