Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova dijeta pomaže da se ne ugojite poslije ostavljanja cigareta

Preuzmite sliku

Popularno

Kad se odreknu cigareta, svježi nepušači uglavnom “nabace” nekoliko kilograma viška. Kako se to ne bi desilo, potrebno je posebnu pažnju posvetiti režimu ishrane, dok se tijelo ne privikne na život bez duhana.

Da bi se izbjeglo gomilanje kilograma kod onih koji ostave cigarete, nutricionisti su osmislili plan za jednonedjeljnu dijetalnu ishranu. Da biste se lakše izborili i istrajali u odvikavanju od duhana, pijte dosta vode, prirodnih sokova, jedite namirnice bogate vitaminom B, kao što su integralni hljeb i pirinač. Potrebu za pušenjem potrebno je ublažiti unosom biljnih vlakana, tečnosti i čajeva. Za doručak je svakog dana idealan sendvič od integralnog hljeba i tunjevine, ili sendvič sa puterom, marmeladom i šolja jogurta.

  • Povećanim unosom hrane, bivši pušači pokušavaju da olakšaju “krize” koje nastaju nakon prestanka “dotoka” nikotina. Umjesto cigareta, da bi “uposlili ruke”, uzimaju razne grickalice i bilo koju hranu bez ikakve potrebe. Prva pomoć u ovakvim situacijima su jabuka ili kašika meda od lavande ili ruzmarina, koji će zasititi i umiriti.

    Prvi dan

    Ručak: čorba od povrća (grah, grašak, mrkva, brokoli), teleći biftek sa roštilja, paradajz, sezonsko voće

    Večera: zelena salata sa kivijem, ananasom i tri kašike tjestenine, račići (gambori), pomorandža

    Drugi dan

    Ručak: zelena salata sa sirćetom i rukolom, tunjevina sa roštilja sa soja sosom, crni pirinač (tri kašike), kruška ili jabuka

    Večera: supa od povrća, svinjski file sa pire krompirom (šest kašika), sezonsko voće

    Treći dan

    Ručak: tjestenina sa spanaćem, suhim grožđem i pinjolama, teleći hamburger sa salatom od kupusa, ananas

    Večera: isjeckano povrće, kajgana sa šampinjonima, tost (tri parčeta), kompot od jabuke

    Četvrti dan

    Ručak: čorba od kupusa, krompira i glavice luka, svinjska krmenadla sa pečenim tikvicama, voćni kup

    Večera: paradajz sa lukom i sojinim klicama, grašak sa mesom (šest kašika), kompot od šljiva

    Peti dan

    Ručak: salata od graha sa mini-paradajzom, lignje u luku, jabuka

    Večera: riblja čorba sa tri kašike kuvanog pirinča, tortilja od spanaća, mandarine (Novosti.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,