Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkriven 2001. godine: Doktori kažu da je ovo virus za koji nikada niste čuli

Preuzmite sliku

Protekla zima bila je teška za respiratorne viruse, u kojoj su dominirali porasti RSV-a, gripe i covid-19, piše CNN.

U trenutku kad se stanje smirivalo, manje poznati virus koji uzrokuje mnoge od istih simptoma se pojavio. Infekciju donjeg dijela pluća, kašalj, curenje iz nosa, grlobolju i groznicu.

Slučajevi humanog metapneumovirusa, ili HMPV-a, porasli su ovog proljeća, prema sistemima za nadzor respiratornih virusa američkog Centra za kontrolu i prevenciju. Popunio je bolničke jedinice intenzivne njege malom djecom i starijim osobama koje su najosjetljivije na ove infekcije.

Na svom vrhuncu sredinom marta, gotovo 11 posto testiranih uzoraka bilo je pozitivno na HMPV, što je broj koji je oko 36 posto veći od prosječnog sezonskog vrhunca prije pandemije od 7 posto pozitivnosti testa.

Međutim, većina ljudi koji su ga dobili vjerovatno nisu ni znali da ga imaju. Bolesne osobe se obično ne testiraju na to izvan bolnice ili hitne pomoći. Za razliku od covida i gripa, ne postoji vakcina za HMPV ili antivirusni lijekovi za liječenje. Umjesto toga, doktori brinu o ozbiljno bolesnim ljudima tako što se brinu o njihovim simptomima.

 • Potcijenjena prijetnja

  Istraživanja pokazuju da HMPV svake godine uzrokuje isto toliko problema u SAD-u koliko i gripa i blisko srodni virus, RSV. Jedno istraživanje uzoraka pacijenata prikupljenih tokom 25 godina pokazalo je da je to drugi najčešći uzrok respiratornih infekcija kod djece iza RSV-a.

  Studija u New Yorku sprovedena tokom četiri zime pokazala je da je kod hospitalizovanih starijih osoba uobičajen kao i RSV i grip. Kao i te infekcije, HMPV može dovesti do intenzivne njege i smrtonosnih slučajeva upale pluća kod starijih osoba.

  Ljudski metapneumovirus otkrili su holandski istraživači 2001. godine. Imali su 28 uzoraka djece u Nizozemska s neobjašnjivim respiratornim infekcijama. Neka djeca su bila jako bolesna i bila im je potrebna mehanička ventilacija, ali nisu bili pozitivni na bilo koji poznati patogen.

  Istraživači su uzgajali uzorke u različitim tipovima ćelija od majmuna, pilića i pasa, a zatim su pogledali kulture pod elektronskim mikroskopom. Vidjeli su nešto što je izgledalo strukturalno povezano s familijom paramyxoviridae, grupom virusa za koje se zna da ljudima izazivaju respiratorne bolesti poput malih boginja, zaušnjaka i respiratornog sincicijalnog virusa ili RSV-a.

  Pažljiviji pogled na gene virusa pokazao je bliskog srodnika: ptičji metapneumovirus, koji inficira ptice.

  Novi virus nazvan je ljudskim metapneumovirusom. Naučnici vjeruju da je vjerovatno u nekom trenutku skočio s ptica na ljude i odatle evoluirao.

  Kada su istraživači testirali uzorke krvi 72 pacijenta koji su bili pohranjeni od 1958. godine, svi su pokazali dokaze o izloženosti tajanstvenom virusu, što ukazuje da je on kružio ljudima, neotkriven, najmanje prethodnih pola stoljeća.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,