Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Otkrili koju kabinu javnih WC-a obavezno trebate izbjegavati

Ljudi imaju predvidiv uzorak ponašanja, pa tako i odabira odjeljka u kojem će obaviti nuždu. Otkrijte koja je kabina najčišća, ali i šta u javnom WC-u nikako ne bi trebali dodirivati

Bilo da ste u restoranu, shopping centru, u klubu ili pak običnom javnom WC-u, u koju ćete kabinu ući ako vam je hitno? Imate li strategiju ili pak ulazite u prvi koji vam se čini slobodan?

Ako mislite da ćete ugledati najčišći WC i najmanje se izložiti potencijalnim patogenima koji vrebaju na takvim površinama u kabini koja se nalazi u sredini, varate se.

Ta logika je česta većini ljudi, pa je zapravo predvidivo ponašanje zaputiti se u središnje kabine. Stoga, veoma je pametnije ući u onaj najbliži, na samom početku, kojeg većina izbjegava.

Nema straha od WC šolje

Upravo to vam može pomoći u izbjegavanju mogućih infekcija, piše The New York Times. Iako je za žene veći rizik toga da ‘pokupe’ neku infekciju u WC-u, nije loše ni za muškarce da vode računa o tome.

– Ipak, ne znam nikog da je pokupio neku spolno prenosivu bolest preko WC šolje, osim ako se nije seksao na njoj – kaže Abigail Salyers, bivša predsjednica Američkog udruženja za mikrobiologiju.

Drugim riječima, kako biste sa sjedišta uhvatili nešto gadno, klice na njemu moraju proći kroz vaše genitalije ili mokraćni trakt ili ući u vaše tijelo kroz otvoreni ranu ili anus, za šta je vjerovatnoća veoma mala. Ako vam se šolja ipak gadi, obrišite je maramicom za dezinfekciju ili obavite ono što imate – čučeći ili stojeći.

Operite i osušite ruke – i ne dirajte ništa

Vrlo je važno oprati ruke nakon korištenja javnog WC-a. Istraživanje iz 2019. je otkrilo fekalne bakterije na drškama u javnim WC-ima, kvakama, pa i vratima. Pronađene bakterije uključuju  stafilokoke i streptokoke, a pronađeni su čak i na dozatorima sapuna.

– Kad operete ruke, nemojte s tim istim rukama dodirivati slavinu da biste ugasili vodu. To je jedno od najkontaminiranijih mjesta – objašnjava Judy Stone, doktorica zaraznih bolesti.

Savjetuje brisanje ruku toalet papirom, a ako ga nema, osušite ih u automatskom stroju. Laktovima sebi pomozite da izađete bez dodirivanja kvaka. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,