Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkriće: Lijek za gubitak težine možda preokret u borbi protiv pretilosti

Preuzmite sliku

Naučnici su u četvrtak opisali lijek koji ‘otima’ sistem za regulisanje apetita kao potencijelnu prekretnicu u liječenju pretilosti nakon istraživanja koje je pokazalo da bi mogao smanjiti tjelesnu težinu do 20 posto.

Rezultati velikog međunarodnog istraživanja, objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, pokazali su da je više od trećine osoba koje su uzimale lijek semaglutid izgubilo više od petine tjelesne težine. Istraživanje koje je obuhvatilo gotovo 2000 osoba u 16 zemalja pokazalo je i da je tri četvrtine onih koji su uzimali lijek izgubilo više od deset posto tjelesne težine.

Lijek se trenutno koristi u liječenju dijabetesa i djeluje tako da mijenja regulaciju apetita čime se smanjuje unos kalorija. Jedna od autorica istraživanja Rachel Batterham s University College London nazvala je istraživanje “velikom prekretnicom”.

“Nijedan drugi lijek nije se približio ovome po ovoj razini gubitka težine – to je stvarno prekretnica”, kaže Batterman. “Prvi se put ljudi lijekovima može postići nešto što je bilo moguće samo operativnim zahvatima za gubitak težine”.

Duane Mellor, dijetetičar s medicinskog fakulteta Aston u engleskom gradu Birminghamu kazao je za BBC da lijek predstavlja “korisnu opciju”. No, upozorio je da “gubitak težine mora pratiti i promjena života i da svaki lijek ili promjena u načinu života mogu biti praćeni potencijalnim rizicima i nuspojavama”.

Istraživanje britanskih naučnika ukazalo je na uricaj koje bi poboljšano liječenje pretilosti moglo imati na zdravstveni ishod niza bolesti od covida-19, preko srčanih bolesti i tipa dva dijabetesa do raka. “Taj lijek mogao bi imati velike implikacije na britansku zdravstvenu politiku u idućim godinama”, dodaje Batterham.

Britanski zdravstveni stručnjaci podvukli su vezu raširene pretilosti i visoke smrtnosti tokom epidemije koronavirusa. S više od 114 000 umrlih Britanija je među najpogođenijim evropskim zemljama. Podaci iz istraživanja podneseni su regulatornom tijelu na odobravanje korištenja semaglutida kao lijeka za pretilost u Britaniji, Evropskoj uniji i SAD-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje