Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osam preventivnih pregleda koje treba obaviti svaka žena

Preuzmite sliku

Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogi ljudi zaboravljaju napraviti, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imaš zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u kino, tako bi trebala planirati i kontrolu kod ljekara. Pročitaj zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebala napraviti i koliko često.

Provjera holesterola

Zašto? Visok holesterol može biti nasljedan, pa ako u tvojoj porodičnoj anamnezi postoji, trebaš ga kontrolisati. Visoki holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Slušaj svoja crijeva

Ako imaš simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog crijeva, traži svog ljekara porodične medicine da ti napravi test krvi. Ako neko iz porodice ima problema s crijevima, zatraži test i ako nemaš simptome. U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog crijeva, bolest je dijagnosticirana kod njih 24 posto, prenosi MissZdrava.

Bris grlića maternice

“Bris grlića vrata maternice otkriva promjene u stanicama vrata maternice, koje ako se ne liječe mogu napredovati u rak vrata maternice”, kaže dr. Sarah Brewer. “Rano otkrivanje sprječava razvoj oko 75 % tumora vrata maternice”, objašnjava.

“Žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vrijeme za posjet ginekologu je sredina ciklusa”, objašnjava dr. Brewer.

Pregled mladeža

“Ranim otkrivanjem može spriječiti melanom”, kaže dr. Coimhe Scully. Samopregled treba obaviti svaka tri mjeseca. Slijedi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promjene?), D za promjer (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Je li se promijenio?). Ako je tako, posjeti svog ljekara opšte prakse.”

Test za dijabetes

“Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osjećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži svog ljekara opšte prakse da ti napravi test urina”, kaže dr. Hicks. Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

Test na spolno prenosive bolesti

Seksualno aktivne žene trebaju se testirati na spolnoprenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome.

Koliko često? Ako često mijenjaš partnere, kontroliši se svaki mjesec. Ako si u monogamnom odnosu, oba partnera se trebaju pregledati na početku. “Ako primijetiš neuobičajeni iscjedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripi ili groznici koji ne prolaze, obrati se ljekaru”, kaže dr. Brewer.

Pregled grudi

Dojke se mijenjaju tokom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti ljekara. Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Ultrazvučni pregled je još uvijek najpouzdanija metoda pregleda u svim dobnim skupinama, a osobito u mladih žena. Hoće li kontrolni pregled biti nužan svake godine ili svake dvije ili tri ovisi o rezultatima prvog pregleda. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive svakako trebaju jedanput na godinu i ultrazvučni pregled dojki kao i visokorizične žene koje u porodici imaju vrlo bliskog člana, npr. majku koja je od raka dojke oboljela prije 50. godine života. Dob od 40-ak godina uzeta je kao početak mamografskih snimanja jer u previše gustim dojkama kakve imaju mlade žene mamografija ne može vidjeti dobro i ne može s pouzdanjem tvrditi da su dojke zdrave.

Kontrola krvnog pritiska

“Nikada nije prerano provjeravati visoki krvni pritisak. Pogotovo, osobe s prekomjernom težinom, porodičnom anamnezom ili ko pije puno alkohola”, kaže dr. Hicks. Koliko često? Svakih pet godina ili ranije, ako često osjećaš slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,