Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osam bolesti koje različito djeluju na muškarce i žene

Iako muškarci i žene mogu imati iste bolesti sa sličnim simptomima, neke od ovih bolesti na njih različito utiču, piše Bright Side.

Žene ponekad mogu osjetiti više simptoma, a neke bolesti mogu mnogo teže uticati na muškarce. To je i jedan od razloga zašto je njihov životni vijek različit s obzirom da žene nešto duže žive. Ovo je 8 bolesti koje različito djeluju na muškarce i žene, prenosi Tuzlanski.ba.

Gubitak kose

Muškarci imaju veću vjerovatnoću da će izgubiti kosu kada ostare nego žene. Također mogu izgubiti kosu do te mjere da imaju veliku ćelavu mrlju. To se događa jer muški testosteron ima veći uticaj na njihovu kosu. Testosteron se pretvara u dihidrotestosteron koji je hormon koji pomaže da kosa bude kraća i tanja. Gubitak kose kod muškaraca može početi u 20-ima. Kod žena to možda neće biti primjetno sve do pedesetih ili šezdesetih godina, a gubitak kose kod žena više nema veze sa genima ili medicinskim stanjima.

Akne

Žene imaju više akni tokom razdoblja i menopauze, jer im je razina hormona poremećena. Oba spola mogu imati akne od djetinjstva do odrasle dobi, ali kod muškaraca to obično traje duže jer proizvode više sebuma, što je masna supstanca odgovorna za akne.

 • Multipla skleroza

  Multipla skleroza je 2 do 3 puta češća kod žena nego kod muškaraca. Međutim, često je teža kod muškaraca nego kod žena. Kada je u pitanju njegov progresivni oblik, poznat kao primarno-progresivna multipla skleroza (PPMS), čini se da je broj muškaraca možda veći nego žena.

  Osteoporoza

  Žene imaju 4 puta veću vjerovatnoću da će razviti osteoporozu od muškaraca. To se stanje uglavnom vidi kod žena starijih od 50 godina. To se događa zato što su ženske kosti svjetlije i tanje, a također i zbog toga što imaju duži životni vijek.

  Moždani udar

  Oko 55.000 više žena nego muškaraca ima moždani udar. Svake godine od moždanih udara umre i više žena nego muškaraca. Iako muškarci i žene osjećaju iste simptome moždanog udara, žene mogu osjetiti dodatne i različite manifestacije, kao što su: otežano disanje, halucinacije, nesvjestica, povraćanje, uznemirenost, napadi i štucanje.

 • Srčani udar

  Muškarci i žene mogu osjetiti pritisak u grudima koji ima osjećaj kao da slon sjedi na njihovim grudima kada doživi srčani udar. Međutim, žene mogu imati srčani udar a da ne osjete ovaj pritisak u grudima. Umjesto toga, mogu osjetiti pritisak ili bol u donjem dijelu prsnog koša ili u gornjem dijelu trbuha, kratkoća daha, vrtoglavica, nesvjestica i ekstremni umor.

  Depresija i anksioznost

  Žene doživljavaju depresiju i anksioznost češće od muškaraca. To se događa zato što žene doživljavaju stvari koje muškarci uglavnom ne vole, poput, na primjer, kršenja zasnovanog na spolu, socijalno-ekonomskih nedostataka, nejednakosti u dohotku i podređenog socijalnog statusa. Da se tome doda, žene imaju i vrste depresije koje muškarci nikada neće doživjeti. Na primjer, u trudnoći, postporođajnom razdoblju, perimenopauzi i menstrualnom ciklusu.

 • Infekcija mokraćnih kanala

  Infekcije mokraćnog sistema (UTI) su češće kod žena nego kod muškaraca, jer je ženska uretra kraća i bakterije moraju prijeći kraću udaljenost. S druge strane, kod muškaraca je to stanje komplikovanije, jer infekcije često imaju više veze sa blokom mokraćne struje, a ne bakterija. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,