Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opreza nikad dosta: Ovo je zdrava hrana s kojom ne bismo trebali pretjerivati

Preuzmite sliku

Otkako je dokazano da je mediteranska prehrana zdrava, ljudi su shvatili koliko se hrana odnosi na zdravu. Nažalost, veliki dio buke stvoren oko ove nove prehrambene navike fokusiran je na povećanje potrošnje jednog jedinog proizvoda, a čak ni takozvana superhrana ne može ponuditi sve hranjive i zdravstvene koristi uravnotežene prehrane, piše Bright Side.

Evo šta se vam može dogoditi ukoliko pretjerate sa zdravom hranom, prenosi Tuzlanski.ba.

Mrkva

Mrkva je prepuna beta-karotena, koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Takva stvar kao što je višak vitamina A, ne postoji jer vaše tijelo beta pretvara u vitamin A po potrebi. Nažalost, višak beta-karotena u vašem tijelu može uzrokovati karotenemiju, bolest koja vašu kožu pretvara u žućkastu. Postepeno nestaje kako se karoten prerađuje i ne uzrokuje nikakvu štetu.

Kombucha

Kinesko piće koje je osvojilo foodie svijet dolazi s probavnim blagodatima i kaže se da povećavaju bakterije u crijevima. Međutim, ona sadrži i spoj zvan FODMAP, nusprodukt fermentacije kvasca, koji ako se konzumira u velikim količinama, može uzrokovati nadimanje i probavne smetnje.

Voda

Previše vode može stvoriti neravnotežu elektrolita slanjem nivoa natrijuma u pod kad ga bubrezi više ne mogu obraditi. Druga posljedica, u ekstremnim slučajevima, je nakupljanje vode u mozgu, zbog čega ona bubri i povećava pritisak jer se ljudske lubanje ne mogu istezati. Iako su veoma rijetki, oba slučaja zabilježena su kod sportista koji osjećaju kompulzivnu potrebu da rehidriraju nakon dugog treninga ili kod ljudi koji imaju bubrežne probleme.

  • Avokado

    Avokado sadrži vlakna i puno vitamina. Također vam može pomoći da snizite loš holesterol (LDL) i održavate svoje ćelije zbog visokog sadržaja mono zasićenih masti. Ali mast i dalje ostaje masna. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je otprilike 10% -20% čovjekovog idealnog unosa kalorija, a unos previše kalorija može dovesti do problema sa začepljenjem arterija. Treba se držati oko pola ili 1 avokada dnevno ako se jede sirovo (na primjer, čips od avokada).

    Cvekla

    Cvekla je sjajan izvor vitamina i minerala. Sadrži i mnogo dušičnih oksida koje vaše tijelo pretvara u nitrate što vam može pomoći sniziti krvni pritisak. Oni se tada pretvaraju u nitrozamine koji se takođe nalaze u mesu, što znači da mogu povećati šanse za razvoj bolesti. Zbog toga bi najbolje bilo izbjegavati kombinovanje velikog unosa cvekle i crvenog mesa.

    Morske alge

    Morske alge su rijedak primjer neživotinjskog proizvoda bogatog vitaminom B12, što ga čini izvrsnom zamijenom za meso u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. Takođe je promovisana kao superhrana koja bi vam mogla pomoći da izgubite kilograme zbog sadržaja joda i vlakana. Ali, visok unos joda mogao bi dovesti do problema sa štitnom žlijezdom i čak do povećanja kilograma. Morske alge mogu sadržavati i velike količine teških metala, ovisno o tome gdje su rasle.

    Soja i njeni derivati

    Sojina hrana bogata je hranjivim tvarima, uključujući vitamin B, vlakna, kalijum, magnezijum i visoko kvalitetne bjelančevine. Smatra se kompletnim proteinom, jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može stvoriti. Ali ako ste nedavno promijenili način prehrane zbog problema sa štitnjačom, pazite: soja može ometati hormonske lijekove koji se koriste u liječenju hipotireoze kod ženskih pacijenata.

    Chia sjemenke

    Iako su chia sjemenke prodavane kao superhrana zbog visokog sadržaja omega-3, do sada nisu pronađeni dokazi o njihovim zdravstvenim koristima, tačnije o kardiovaskularnim bolestima. Omega 3 sadržana u chia sjemenkama teže je apsorbirati od vrste koju pruža losos, pa bi morali imati manje od 100 grama chia sjemenki da upijete toliko koliko i riba. Slijedi ulov: 100 grama chia sjemenki sadrži oko 500 kalorija, što je približno isto kao i hamburger brze hrane. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,