Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oprez: Vosak iz ušiju otkriva četiri problema sa zdravljem

Preuzmite sliku

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga spriječiti da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije za zdravlje. Saznajte na koja to 4 problema vosak iz ušiju može upućivati

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomiješao se s voskom. No ako se niste oznojili, a vosak je vodenkasti te zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati nainfekciju u uhu.

2. Vosak ima jaki miris

Može biti riječ o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koje ljekari nazivaju hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti iscjedak iz uha neugodnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primijetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno.Primijetite li te simptome, posjetite ljekara.

3. Primijetite kada vosak iscuri iz uha

Infekcije ili ranice u bubnjiću mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimjetnog iscjetka na kakav ste navikli, iscjedak iz uha može izaći u obliku curenja ili grudica. Pritisak i bol u uhu također su simptomi kolesteatome.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osjećaj da su vam uši pune. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,