Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oprez: Stiže kritični period za osobe koje imaju alergiju

Preuzmite sliku

Posljednjih godina sve je više osoba kod kojih se javlja alergija na ambroziju, a broj se naročito povećava u avgustu i septembru kada je u vazduhu veća koncentracija njenog polena.

Simptomi preosjetljivosti na ambroziju se manifestuju kihanjem, peckanjem i suzenjem očiju i obilnim curenjem sekreta iz nozdrva i zapušenošću nosa koje traje čitave sezone i u tom slučaju se radi o sezonskom polenskom rinitisu.

Osobe alergične na ambroziju bi trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša, kao i da se u slučaju navedenih tegoba jave ljekaru radi savjeta i farmakološke terapije.

Polinacija po evropskim standardima počinje 1. februara i traje do 1. novembra. Na našem području se prate 24 alergene vrste polena čija je granična vrijednost 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a za ambroziju je ta granica spuštena na 15, jer spada u jedan od najvećih alergena.

Ambrozija ima više od 50 alergenih svojstava u jednom zrnu, a kritične su koncentracije ambrozije u avgustu i septembru, što je jako važno za ljude koji imaju problema sa ovom vrstom polena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,