Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Opasnosti u kući: Salmonela u sudoperu, fekalije na četkici

Frižider, sudoper, prekidači, daljinski upravljači i mobiteli mjesta su na kojima se zadržava najviše bakterija – čistite ih jednom sedmično da bi smanjili mogućnost pojave bolesti.

Klice se skrivaju i zadržavaju na neočekivanim mjestima u kući, a jedno od takvih mjesta je četkica za zube, koja može skrivati kolonije bakterija, upozorava dr. Mehmet Oz. Ako je držite na otvorenom, mogu je onečistiti fekalne tvari iz zahodske školjke koje prskaju iz nje. Zato uvijek poklopite školjku prije ispiranja i spremite četkicu u ladicu ili ormarić, a povremeno je možete oprati i u mašini za suđe, savjetuje slavni liječnik. Iako bi većina ljudi na popis najprljavijih mjesta u domu stavila kupaonicu, dr. Oz upozorava da podjednako onečišćena može biti i kuhinja.

Borba protiv bakterija počinje u sudoperu jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimjetno šire na ruke i odjeću, sudoper, suđe i pribor te radnu plohu. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom svježe peradi operite ruke. A sudoper svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mješavinom vode, octa i limunova soka – savjetuje dr. Mehmet Oz.

Barem jedanput sedmično morate prati i drške frižidera. Pomislite samo koliko puta tokom kuhanja, nakon dodira s mesom, jajima, neopranim voćem i povrćem, dodirnete frižider. Jednako problematične mogu biti i ladice za voće i povrće. U njih stavljamo neoprane plodove, na kojima mogu biti bakterije i klice.

 • bakterije
 • Da biste spriječili njihovo razmnožavanje, održavajte drižider čistim, najbolje mješavinom vode i octa.  Dok miksate zdrave napitke u blenderu, naravno da ga operete, ali sigurno ne perete i sve njegove vanjske dijelove, poput baze posude i gumenog prstena koji drži posudu blendera čvrsto na mjestu. Upravo se u tom prstenu kriju i množe bakterije. Rastavite i temeljito operite blender nakon svake upotrebe, savjetuje dr. Oz i kaže da pazite da su svi dijelovi suhi kad ga ponovno sastavljate da vam se ne bi razvile plijesni.

  Većinu površina u kući možete očistiti bez kupovnih sredstava koja mogu nadražiti kožu i dišni sustav. Kupaonice i kuhinjske površine možete očistiti nerazrijeđenim sokom od limuna ili octom. Papirnate ubruse umočite u limunov sok ili ocat, obložite njima školjku ili pipu te ostavite sat vremena. Kad ih maknete, dobar dio prljavštine će se otopiti. U najprljavije predmete spadaju oni koje često dodiruje više ljudi, a takva su mjesta prekidači, koje treba dezinficirati na sedmičnoj osnovi, osobito ako je netko od ukućana bolestan. Pripazite i na tipke daljinskog upravljača – barem jednom nsedmično prebrišite ih maramicom za dezinfekciju.

  Fuge na pločicama – Plijesan koja se često javi u kupaonici, gdje je toplo i vlažno, opasna je za zdravlje, pa se treba odmah obračunati s njom. Kupaoničke fuge možete tako očistiti i bez hemikalija – praškom za pecivo i četkicom za zube.

  Skinite obuću, molim! Slavni liječnik savjetuje da uvedete pravilo skidanja obuće na kućnom pragu jer se, kaže, na cipelama unesu stotine hiljada opasnih bakterija. Ako ne želite dezinficirati cipele svaki dan, skinite ih i odložite pored ulaza, kaže Oz.

  Parket se čisti eteričnim uljem bora 

  Umjesto da trošite novac na agresivna hemijska sredstva za čišćenje, napravite svoja – parket prebrišite vlažnom krpom umočenom u toplu vodu s nekoliko kapi eteričnog ulja bora. Ovo eterično ulje ima antigljivična i antibakterijska svojstva te njime možete spriječiti razvoj bakterija u vašem domu, a vaša djeca bezbrižno uživati u igri, kaže slavni liječnik.

  Soda bikarbona, sol i ocat čiste smrdljive odvode

  Prljave četke za kosu možete očistiti ako na njih stavite pjenu za brijanje, ostavite 30-ak minuta da djeuluje pa ih stavite pod vrući tuš koji će isprati svu prljavštinu i kosu. A kako biste uklonili neugodne mirise iz odvoda, u njega uspite malo krupne kuhinjske soli, zatim malo sode bikarbone i sve zalijte octom. Ostavite 20 minuta i isperite.

  Mobitel ‘skuplja’ viruse, čistite ga svakodnevno 

  Kao najprljavije predmete u našem okruženju naučnici su prozvali računala i mobitele na kojima su našli čak i više bakterija nego u toaletu. Mobitele ne samo da stalno dodirujemo nego dolaze i u kontakt s našim ustima te se tako ekspresno šire opasne bakterije poput e. coli te virus gripe, kaže Oz i savjetuje da ih svaki dan čistite maramicama za dezinfekciju.  (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,