Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Opasno salo oko vitalnih organa

Preuzmite sliku

Ljekari upozoravaju na postojanje nimalo bezazlenog unutrašnjeg sala oko vitalnih organa, čak i kod mršavih osoba. Masne naslage oko srca, jetre ili pankreasa ponekad su štetnije od onih na stomaku ili butinama.

Uprkos mišljenju da je normalna tjelesna težina pokazatelj dobrog zdravlja, pojedini ljekari upozoravaju na postojanje nimalo bezazlenog unutrašnjeg sala oko vitalnih organa, čak i kod mršavih osoba. Masne naslage oko srca, jetre ili pankreasa ponekad su štetnije od onih na stomaku ili butinama, tvrdi profesor dr. Jimmy Bel sa Imperial Univerziteta u Londonu.

Dr. Bel je sa timom saradnika skenerom pregledao oko 800 dobrovoljaca i napravio “mape sala” na kojima se vidi gdje sve organizam nagomilava masti. U istraživanju su učestvovale i profesionalne manekenke, kod kojih je takođe registrovan višak unutrašnjih masnih naslaga.

Podaci prikupljeni na ovaj način pokazuju da ljudi, koji težinu regulišu dijetom, a ne vježbanjem, često imaju unutrašnje naslage sala, mada djeluju vitko. Mršavi ljudi ponekad žive u pogrešnom ubjeđenju da je sve u redu ako nemaju višak sala oko struka – upozorava dr Bel.

Britanski stručnjaci smatraju da unutrašnje masne naslage povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja i poručuju:

Ako želite samo da izgledate lijepo, dovoljno je da držite dijetu. Ali ako želite da budete vitki i zdravi, fizička aktivnost mora da zauzme značajno mjesto u vašem životu. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,