Srijeda, 13. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Opasno po zdravlje: Ne perite sirovu piletinu

Ako još uvijek prije kuhanja ispirete sirovu piletinu pod vodom, trebali biste odmah prestati s tom praksom. Pranjem sirove peradi, upozoravaju zdravstveni stručnjaci, širi se potencijalno opasna bakterija, jedan od glavnih uzročnika trovanja hranom.

Online istraživanje britanske Agencije za hranu provedeno na 4500 odraslih ispitanika pokazalo je da 44 posto njih redovito pere piletinu prije termičke obrade, prenosi BBC News. No na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode.

Kampilobakterija uzrokuje trovanje hranom, a u većini slučajeva izvor bolesti je kontaminirana perad. Simptomi uključuju proljev, bolove u trbuhu i grčeve, povišenu temperaturu i generalno slabost organizma.

Većina ljudi osjeća se bolesno nekoliko dana, no u nekim slučajevima može doći i do težih zdravstvenih problema, uključujući sindrom iritabilnog crijeva i sindrom Guillain-Barre, bolest živčanog sistema. Kod djece mlađe od pet godina i starijih osoba zaraza kampilobakterijom može biti i smrtonosna, piše Tportal.

‘Iako se ljudi uglavnom drže pravila postupanja sa sirovom peradi, kao što je pranje ruku nakon diranja sirove piletine i vode računa o tome da je dobro skuhana ili pečena, naše istraživanje je isto tako pokazalo da većina ljudi prije kuhanja pere sirovu piletinu. Stoga smo morali pozvati ljude da prestanu s praksom pranja sirove peradi kako bismo podigli svjesnost o rizicima zaraze kampilobakterijom. Radi se o ozbiljnom problemu. Kampilobakterija može izazvati ozbiljne bolesti, pa i smrt, a godišnje naše gospodarstvo košta stotine miliona funti zbog bolovanja i finansijskog tereta koji pada na zdravstveni sistem’, rekla je predsjednica britanske Agencije za hranu (FSA) Catherine Brown.

Pravila postupanja sa sirovom peradi

– Prekrijte i ohladite sirovu piletinu.

– Držite je pohranjenu na zadnjoj polici u hladnjaku kako biste spriječili kapanje sokova po drugoj hrani.

– Nemojte prati sirovu piletinu.

– Dobro isperite sav pribor kojim ste dodirivali piletinu, uključujući daske za rezanje i površinu na kojoj ste je pripremali.

– Piletinu dobro termički obradite – meso ne smije biti roskaste boje, a sokovi koji iscure moraju biti prozirni. (Vijesti.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,