Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Opasna dijeta koja uključuje samo rižu i grah kruži društvenim mrežama: Ljekari upozoravaju da je to opasno…

Preuzmite sliku

Ljudi su ponekad za izgled spremni učiniti sve. Tako se društvenim mrežama počela širiti vijest o takozvanoj celebrity dijeti koja je potekla iz reality showa I'm a Celebrity…Get Me Out of Here!

Slavni sudionici showa jeli su isključivo rižu i grah, ponekad meso i povrće, ali samo ako pobijede u izazovima koji su ponekad pred njih bili stavljeni. Međutim, kad se to i dogodilo, takve namirnice su im teško sjedale na želudac. Naime, The Sun piše da su slavni ove godine u sklopu showa dnevno konzumirali svega 700 kalorija iz samo dva izvora – riže i graha.

Dr. Alka Patel odlučila je reagovati i upozoriti da je takva dijeta iznimno opasna, prenosi index.hr.

“Ovakav oblik prehrane nije restriktivan ni kao eksperiment izgladnjivanja proveden 1948. u Minnesoti. Nedostajat će vam puno vitamina i minerala koje trebamo unositi na dnevnoj bazi poput vitamina C i B, cinka, magnezija, željeza, kalcija i tako dalje. Na sudionicima showa je vidljiv gubitak kilograma”, pojasnila je dr. Patel i upozorila na negativne učinke ovakve dijete.

“Možete imati česte promjene raspoloženja, postati nervozni i opsjednuti hranom. Znamo da izgladnjivanje utiče na koncentraciju i rješavanje problema pa ovo nikako ne savjetujem”, dodaje

Dr. Patel tvrdi da izgladnjivanje utiče na povećanje stresa i može potaknuti nesanicu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,