Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Opasna bakterija koju možete pokupiti u recikliranom PVC materijalu

Zabranjena hemikalija dietil heksil ftalat (DEHP) koja se do 2015. koristila u proizvodnji igračaka, odjeće, ambalaže hrane i kozmetike, po mišljenju naučnika sa Harvard University in Boston, Massachusetts, može dovesti do problema s plodnošću.

Naučnici naime strahuju da je, premda ga u proizvodima nema već nekoliko godina, dietil heksil ftalat koji inače plastiku čini podatnom, još uvijek prisutan u recikliranom PVC-u i da oštećuje ljudski DNK.

Dosadašnja istraživanja vrde da DEHP može i muškarcima i ženama smanjiti plodnost, ali naučnici priznaju kako još ne znaju na koji tačno način, ali ovo je istraživanje, koje je rađeno na crvima, otkrilo da DEHP povećava rizik od pucanja niti DNA, i to baš u trenutku kad tijelo pokušava napraviti spermu ili jajašce.

 • Hemikalija je također dovela i do oštećenja hromosoma, što je zatim uzrokovalo genetske probleme koji su zaustavili pravilno razvijanje sperme i jajašaca, pa je tako embrijima onemogućen normalan razvoj. Naučnici koji nisu bili uključeni u ovo istraživanje kažu kako ipak nema dokaza da bi se isti problemi dogodili i kod ljudi, a tako sugeriraju i neka starija istraživanja.

  DEHP se inače koristio u proizvodnji automobila i proizvodnji paketa hrane, kao i za medicinske uređaje i električne kablove. Budući da je klasificiran kao “reproduktivni otrov” – što znači i da može smanjiti plodnost – Evropskim je zakonom ukinut 2015. godine, međutim neke su se zemlje članice izborile pa se koristi i dalje u proizvodnji recikliranog PVC-a.

  Istraživanje je utvrdilo da je kod crva koji su bili izloženi DEHP-u porasla vjerovatnost da će im se DNA ‘razbiti’ i smanjila vjerovatnost da će se sama moći popraviti.

  DEHP utiče na hromosome dijelom tako što mijenja hromatin (genetski materijal) tokom proizvodnje jajašaca i sperme – rekla je voditeljica ovog istraživanja dr. Mónica Colaiácovo, koja smatra i kako ovo istraživanje dodatno naglašava važnost pronalaska alternativa za zamjenu DEHP-a.

 • Dr. Oliver Jones sa sveučilišta RMIT u Melbourneu tvrdi da se rad njegovih kolega iz Bostona može promatrati samo kroz uticaj hemikalije na crve, na kojima su ispitivanja i napravljena, te da se ljudski DNA u istim uslovima ne bi zbog hemikalije isto ponašao.

  Reproduktivna toksičnost je toksičnost za koju je poznato da ima štetan učinak na nečiji reproduktivni sistem, a taj štetni učinak može biti uzrokovan oštećenjem nečijih reproduktivnih organa, genitalija, sperme ili jajašca, razbijanjem hormona ili oštećenjem DNA.

  Ako se vidi da neka hemijska tvar čini nekoga neplodnim ili mu oštećuje gene koji se prenose na dijete, ta je hemikalija reproduktivno toksična. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje