Utorak, 1. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Određena posteljina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

U ovo doba godine većini ljudi omiljena je zabava zavlačenje pod topli pokrivač i uživanje u filmu. Ali, idući put kad poželite to napraviti, dobro razmislite.

Naime, ljekari upozoravaju kako posteljina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. To potvrđuje i slučaj jednog čovjeka koji je razvio iznenadnu i jaku reakciju na svoju novu posteljinu, prenosi index.hr.

Martin Taylor počeo je otežano disati, stalno je bio umoran i nekoliko mjeseci nije bio sposoban raditi, a potom je počeo osjećati vrtoglavice te je potražio ljekarsku pomoć. Kako je netom prije toga bio potpuno zdrav, ljekari nisu znali šta je odjednom uzrokovalo njegove probleme. Čak ni nakon brojnih pretraga, dva mjeseca kasnije, nije mu postavljena dijagnoza.

Došao je do toga da više nije mogao stajati duže od nekoliko minuta, a po stepenicama se penjao i po pola sata jer je svako malo morao sjesti i odmoriti se kako bi došao do zraka.

Tek nakon što se obratio škotskim stručnjacima za plućne bolesti, otkrio je da boluje od hipersenzibilnog pneumonitisa – jake alergijske reakcije dišnog sistema. Nakon nekog vremena testovi su pokazali da je alergičan na perje ptica.

Ipak, trebalo je proći još neko vrijeme da shvati kako su njegovi problemi uzrokovani novim pernatim pokrivačem koji je počeo koristiti netom prije pojavljivanja prvih simptoma. Iako je odgovarajuća terapija rezultirala poboljšanjem stanja, tek nakon godinu dana su nestali svi simptomi i mogao se vratiti uobičajenom načinu života.

Ljekari su to stanje prozvali “plućima od perja” i upozorili su druge stručnjake da budu na oprezu.  Također, istraživanja objavljena na BMJ-u predlažu ljekarima sa sličnim simptomima da pitaju svoje pacijente o posteljini koju imaju kako bi ubuduće na vrijeme spriječili ovakve situacije, piše LadBible. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje