Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odličan razlog zašto je dobro jesti košpice iz lubenice

Preuzmite sliku

Jedan od razloga zašto volimo toplije mjesece i velika je ponuda svježeg voća i povrća, a lubenice su idealne za rashlađivanje i uvijek ih možemo ponijeti na plažu kao međuobrok. No šta je s košpicama?

Dok uživate u kriški sočne lubenice, vjerojatno ste tip kojem ili smetaju košpice ili ih uopšte ne primjećujete.

Ako spadate u ovu drugu kategoriju, razveselit će vas vijest da su košpice itekako dobre za zdravlje. No postoji mala kvaka u cijeloj priči, jer se navodno trebaju jesti same za sebe da biste dobili najbolje od njih, a to su proteini, vitamin B, magnezij i zdrave masne kiseline. U nešto više od 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina. Ti su sastojci važni za zdravu razinu holesterola, djeluju protuupalno i čuvaju zdravlje srca.

Košpice koje ćete pojesti iz lubenice nisu proklijale i zato imate više koristi od konzumacije, piše Huffington Post. Kada košpice počnu klijati, nestaju spojevi koji otežavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu. Osim toga, okusom su najsličnije sjemenkama suncokreta pa su ukusne za grickanje. (tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,