Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju: Pet simptoma koji ukazuju na manjak vitamina D u organizmu

Preuzmite sliku

Više od milijardu ljudi u svijetu pati od nedostatka vitamina D.

Ako izbjegavate izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio tog velikog broja. Vitamin D čini grupa od sedam vitamina koji se sintetizuju u koži pod utjecajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima.

Može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnim proizvodima, žumancetu i pečurkama.  Prosječnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno od 5 do 10 mikrograma, što je izuzetno mala količina. Međutim, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbjegavate pomenute proteine i suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pate od manjka tog vitamina.

 • Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u tijelu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i poboljšava mišićni tonus.  Ovo su simptomi koji otkrivaju da li imate manjak vitamina D u organizmu:

  Česti prelomi kostiju 

  Organizam prestaje da stvara koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze. Zbog toga ne čudi što su osobe sa manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju, nego one koje u organizmu imaju odgovarajuće količine.

  Bol u kostima 

  Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za taj neprijatan osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Ako sumnjate na ovo drugo, trebalo bi da provjerite pravo stanje, koje će vam otkriti krvna slika.

 • Loše raspoloženje 

  Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utječe na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod ljudi.

  Pretjerano znojenje 

  Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedan je od njih i manjak ove važne supstance u ljudskom organizmu. Ako vam se lice “sjaji” od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stepeni Celzijusa, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

  Slabost i umor 

  Ako se osjećate umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića.  Za samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D. (b92.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje