Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju kada birate plastičnu ambalažu: Ovo su oznake koje možete naći

Preuzmite sliku

Popularno

Ovo važi i za ostalu hranu koja se prodaje u pakovanju od plastike. Neke vrste plastike mogu biti bezbjedne, dok druge mogu da oštete zdravlje. Plastična flaša uvijek sadrži oznaku, evidenciju o tome od koje vrste plastike je napravljena. I ta informacija je veoma važna.

plasticna-ambalaza-pete1. PET ili PETE
Ovo PET znaći da je flaša za jednokratnu upotrebu. Ukoliko boce sa oznakom PET upotrebljavate duže vrijeme one mogu osloboditi u tečnost teške metale i supstance koje utiču na balans ljudskih hormona. PET – je najčešće korišteni tip plastike u svijetu. Važno je zapamtiti da je namijjenjen samo za jednu upotrebu. Ako istu flašicu za vodu koristite nekoliko puta, onda se spremite za činjenicu da vaše tijelo može da dobije neke alkalne bakterije koje vam se bukvalno neće svidjeti. PET ili PETE je namijenjen samo za jednokratnu upotrebu.

PEToznaka najčešće se nalazi na pakovanjima:

-Kozmetike

-Sredstava za čišćenje u domaćinstvu

-Vode

-Soka

-Bezalkoholnih pića

-Preliva za salate

-Ulja

-Kikiriki butera

2. HDP ili PEVG
HDP ili PEVG je veoma dobra plastika koja praktično nema zagađivače. Stručnjaci preporučuju da, ako je moguće, kupujete vodu u takvim flašama. I bezbjedne su za životnu sredinu jer se ova plastika reciklira. To je teža vrsta plastike koja se često koristi za skladištenje mleka, igračaka, deterdženata i koristi se u proizvodnji niza plastičnih kesa.

PEVG se koristi u proizvodnji igračaka, i pakovanjima:

-Deterdženta za veš

-Mlijeka

-Laganih stolica i stolova

3. PVC ili V
U ovoj plastici izolovane su najmanje dvije opasne hemikalije. Obje imaju negativan uticaj na vaš hormonalni balans. To je meka, fleksibilna plastika koja se obično koristi za skladištenje biljnog ulja i dječjih igračaka. Od ove plastike se izrađuju pakovanja za robu široke potrošnje. Takođe se koristi za pokrivanje računarskih kablova. PVC je relativno imuna na direktnu sunčevu svjetlost i vremenske prilike. Ipak, stručnjaci preporučuju da se uzdržite od kupovine, ako možete naći alternativu.

Gdje PVC pronalazimo?

-Tuš zavjese

-Bazeni na naduvavanje

-Igračke na naduvavanje

-Odjeća

PVC-se takođe može naći u unutrašnjosti automobila i podovima od vinila, što dovodi do oslobađanja toksičnih hemikalija u vazduh. PVC je jedna od toksičnih plastika koje treba izbjegavati. Kupite zavjesu izrađenu od organskog konoplja, bambusa ili polietilena. Izbjegavajte strukture na naduvavanje, vazdušne jastuke, igračke napravljene od PVC-a.

4. LDPE
Ova plastika se koristi u proizvodnji boca, i u proizvodnji plastičnih kesa. Ona ne oslobađa hemijske supstance u vodi.

Gdje LDPE plastiku pronalazimo?

-Unutrašnji i spoljašni sloj kartona mlijeka ili đusa

-Većina plastičnih kesa

-Ambalaža

5. PPplasticna-ambalaza-oznake2
Ova plastika je bijele boje. Koristi se kao pakovanje za jogurt i za sirupe. Otporna je na toplotu i kada se zagrijava, ne topi se. Relativno je sigurna.

Gdje se PP – polipropilen nalazi?

-Jogurt

-Plastične čaše i flaše za bebe

-Kuhinjsko posuđe

-Plastične posude i poklopci za mikrovalnu

6. PS         
PS se često koristi u proizvodnji brze hrane. Pri zagrijavanju emituje opasne hemikalije. Stiropor je dovoljno jeftin, lagan i jaka vrsta plastike, koja, međutim, nije pogodna za skladištenje tople hrane i pića.

Gdje se PS nalazi?

Stiropor se široko koristi u materijalima za pakovanje i izolaciju. Neke uobičajene stavke:

-Pribor za jelo za jednokratnu upotrebu

-CD i DVD

-Kartoni za jaja

-Pakovanja u restoranima

7. PC ili plastike bez posebnih znakova

To je najopasniji tip plastike. Koristi se u proizvodnji flaša za vodu i prehrambenih ambalaža. U ovoj plastici se nalazi supstanca koja uništava vaš endokrini sistem. Inhibira produkciju hormona estrogena. I još jedna stvar. Prije nego što kupite bilo šta u bilo kakvom plastičnom pakovanju, dobro razmislite. Ipak, staklo je mnogo sigurnije. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,