Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obavezne zimske namirnice za jačanje imuniteta

Zima je vrijeme prehlada i gripa, stoga bi u tom periodu trebalo da najviše brinemo o hrani koju unosimo u organizam.

Veoma je bitno svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina. Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam donosimo nekoliko.

Šipak

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidanti koje sadrži, pomažu u sprječavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju “supervoćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti, i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.

 

Citrusi

Zima bez citrusa nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C, koji nam je najviše potreban za vrijeme prehlada i gripa. Ovo osvežavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imuni sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripa i kašlja i djeluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci bi trebalo da dva do tri puta nedjeljno konzumiramo kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,