Subota, 5. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nutricionistica Amela Ivković O’Reilly: Držite šećer, rafinirano brašno i prerađenu hranu na minimumu

Usljed pojave pandemije koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta, mnogi ljudi su primorani da ostanu u karantini u svojim domovima, ali stručnjaci upozoravaju kako smanjena fizička aktivnost i loše prehrambene navike mogu izazvati rizik po njihovo zdravlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Nutricionistica Amela Ivković O’Reilly napominje kako je održavanje imunog sistema zasigurno jedan od najboljih načina sprečavanja virusnih infekcija.

“Pravila koja se odnose na sprečavanje prenošenja virusa uopšte, odnose se i na koronavirus. Održavanje imunog sistema jedan je od najboljih načina sprečavanja i borbe protiv virusnih infekcija. Evo nekoliko jednostavnih, ali važnih koraka za održavanje vašeg imunog sistema u top formi: osigurajte najmanje 7 sati sna dnevno. Hronično nespavanje može deprimirati vaš imuni sistem. Melatonin, hormon spavanja vašeg tijela, snažan je imuni pojačivač koji može pomoći u borbi protiv virusne infekcije. Držite nivo stresa pod kontrolom! Radite umjerenu, ali redovnu fizičku vježbu. Hranite se balansiranom prehranom i držite šećer, rafinirano brašno i prerađenu hranu na apslutnom minimumu! Oko 70 posto ćelija koje čine vaš imuni sistem nalaze se u vašim crijevima. Jedite fermentiranu hranu poput kefira, kiselog kupusa i turšija”, savjetuje O’Reilly.

Napominje da postoje i važni suplementi za jačanje imuniteta, a posebno preporučuje upotrebu velikih doza vitamina C.

“Osim kvalitetnog sna i zdrave prehrane, određeni dodaci mogu ojačati vaš imuni sistem i mogu pomoći u borbi protiv virusnih infekcija, uključujući koronavirus. Evo nekih od mojih omiljenih dodataka za pojačavanje imuniteta. Oni uglavnom djeluju najbolje ako se uzimaju prije izlaganja virusu. Prema Andrewu Saulu, pandemija koronavirusa može se dramatično usporiti ili zaustaviti uz neposrednu široku upotrebu velikih doza vitamina C. Ljekari su pokazali snažan antivirusni efekat vitamina C decenijama. Veoma je važno maksimizirati antioksidativni kapacitet tijela i prirodni imunitet kako bi spriječili i minimizirali simptomi kada virus napada ljudsko tijelo”, kazala je O’Reilly.

Podsjeća kako se i Linus Pauling, poznati američki hemičar i biohemičar, dobitnik 50 počasnih doktorata i dvostruki nobelovac, zalagao za pojačan unos vitamina C radi prevencije i liječenja mnogih bolesti.

  • SARAJEVO (AA) – Usljed pojave pandemije koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta, mnogi ljudi su primorani da ostanu u karantini u svojim domovima, ali stručnjaci upozoravaju kako smanjena fizička aktivnost i loše prehrambene navike mogu izazvati rizik po njihovo zdravlje. Nutricionistica Amela Ivković O’Reilly stoga napominje kako je održavanje imunog sistema zasigurno jedan od najboljih načina sprečavanja virusnih infekcija. ( Privatna arhiva – Anadolu Agency )

    “Lično je unosio od 6.000 do 18.000 mg na dan, smatrajući da su velike količine ovog vitamina bitne za zdravlje, energičnost i vitalnost. Kvalitetni izvori vitamina C za jačanje imunog sistema su crvena paprika, kelj, jagode, brokula, prokulice, kupus, kivi, narandža, grejp i karfilol”, smatra ova nutricionistica.

    Naglasila je kako i najnovija istraživanja o antioksidantu flavonoidu kvercetinu pokazuju jaka terapeutska svojstva.

    “Pokazalo se da kvercetin smanjuje virusnu internalizaciju i replikaciju in vitro, virusno opterećenje, upalu pluća i hiper reakciju disajnih puteva in vivo. Najnovija istraživanja in vitro pokazala su da kvercetin djeluje kao snažno antivirusno sredstvo inhibirajući virusnu replikaciju nekoliko respiratornih virusa, uključujući virus gripe, parainfluenza virus, respiratorni sincicijski virus, adenovirus i rinovirus. Koja hrana ima najviše kvercetina? Neki od najboljih izvora kvercetina koje dodajete svojoj prehrani uključuju: jabuke, papriku, crno vino, tamne trešnje i bobičasto voće (borovnice, kupine), paradajz, kruciferno povrće, uključujući brokoli, kupus i prokulice, listnasto zeleno povrće, uključujući špinat, kelj, citruse, kakao i brusnice”, rekla je O’Reilly.

    Dalje je objasnila da brojna naučna istraživanja također jasno pokazuju da je i vitamin D nesumnjivo ključni sastojak koji utiče na snažan  imuni odgovor.

    “Procjenu statusa vitamina D i održavanje optimalnog niova u serumu trebalo bi uzeti u obzir kod starijih osoba i djece, a mikronutrijente treba smatrati jednim od bitnih faktora koji u cjelini poboljšavaju naše zdravstveno stanje i podržavaju našu borbu protiv bolesti”, dodala je O’Reilly te naglasila da i cink ima bitnu ulogu u imunom sistemu, a osobe kojima nedostaje cink imaju povećanu osjetljivost na razne patogene.

    “Cink je ključan za normalan razvoj i funkciju ćelija koje posreduju nespecifični imunitet poput neutrofila i prirodnih ćelija ubojica. Generalno gledano, cink pokazuje svoj antivirusni efekat interferirajući u četiri faze životnog ciklusa što uključuje gubitak infektivnosti virusa. Osiguravanje optimalnog statusa cinka jedan je od faktora koji doprinose jačanju imuniteta prema virusnim infekcijama. Kada je organizam zdrav i jak, virus nas može napasti, no to je manje moguće, a ako se to i dogodi, daje nam dobru prednost u samoj bici sa njim. Cink je neophodan mineral za održavanje dobrog imunog sistema. Izuzetno je važan za razvoj i aktivaciju T ćelija, bijelih krvnih zrnaca koje učestvuju u borbi protiv infekcije. Glavni prehrambeni izvori su sve vrste mesa i iznutrice, ribe i drugi morski plodovi, sjemenke bundeve i bučino ulje, orašasti plodovi, graharice, crna čokolada (75 posto kakao i više) jaja, sir i cjelovite žitarice”, zaključila je ova nutricionistica. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje