Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nučnik Gordan Lauc: Prirodni imunitet stečen prebolijevanjem korone štiti bolje od vakcine

Preuzmite sliku

Popularno

Nučnik Gordan Lauc objavio je još jedan optimističan post u kojemu tvrdi da prirodni imunitet stečen prebolijevanjem korone štiti bolje od ponovnog obolijevanja od vakcine. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Jučer je u časopisu New England Journal of Medicine, jednom od najuglednijih medicinskih časopisa na svijetu, objavljeno istraživanje koje bi konačno trebalo zaustaviti ovu bezrazložnu paniku oko „novih sojeva virusa“.

Istraživači iz Pfizera i BioNTecha istražili su efikasnost njihove vakcine na britansku, južnoafričku, brazilsku i još neke varijante SARS-CoV-2 te zaključili da vakcina efikasno štiti protiv svih njih. Prirodni imunitet stečen prebolijevanjem je još širi, te također štiti i od svih tih varijanti. Čak i Eric Topol (direktor Scrips instituta u Kaliforniji, jedan od eksponiranijih pripadnika „tvrde struje“) razne nove virusne varijante zove scariants (u slobodnom prijevodu, varijante za plašenje ljudi).

Dakle vrijeme je da i taj zadnji očajnički pokušaj zastrašitelja da šire strah i paniku pospremimo u ropotarnicu povijesti. Nove varijante jesu razlog za oprez i treba ih pratiti, međutim za sada nema niti jednog argumenta ili informacije koja bi trebala nadići nivo uske grupe stručnjaka koji to prate. Opća javnost ili političari koji donose odluke o virusnim varijantama ne bi trebali niti razgovarati, jer do sada ne postoje nikakvi dokazi ili argumenti koji bi upućivali na značajne razlike među svim postojećim varijantama.

P.S.

Moram dodati i P.S. kako bih preduhitrio komentare raznih mladih kolega koji misle da su najpametniji na svijetu i to pokušavaju pokazati u komentarima na moje objave. Da, rezultati i ovog i prethodnih istraživanja su pokazali da serumi osoba koje su vakcinisane ili su preboljele stare varijante nisu jednako efikasne u neutralizaciji nekih novih varijanti.

Protutijela koja se u nekom trenutku nalaze u plazmi posljedica su aktivacije nekim određenim antigenom. Ukoliko ta protutijela stavite u kontakt s nekim drugim antigenom, naravno da će vezanje biti lošije. Međutim temelj humoralne imunosti su memorijske B stanice, a ne postojeća protutijela. Ako i svega nekoliko postotaka postojećih memorijskih B stanica kodira imunoglobuline koji dobro prepoznaju antigen, one će vrlo brzo ekspanzijom postati dominantne i proizvodit će se protutijela optimirana upravo za taj novi antigen.

Dakle problem manje neutralizacije bi bio relevantan za korištenje konvalescentne plazme ili terapijskih monoklonskih protutijela, ali nije problem kod osoba koje su vakcinisane ili su preboljele COVID-19.

I na sve to još treba dodati staničnu imunost koja pokriva brojne druge epitope i vrlo ju je teško zaobići blagim promjenama slijeda aminokiselina u jednom ili više virusnih proteina”, piše Gordan Lauc.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje