Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova droga na dohvat ruke najmlađima: “Zbog pušenja ‘osvježivača’ završio sam u ludnici, a klinci ga kupuju preko interneta”

Preuzmite sliku

Vrijeme je heroinskih ovisnika prošlo, a velikim gradovima svjetskih metropola zavladale su nove droge o kojima roditelji ne znaju ništa.

Da stvar bude gora, lakše ih je nabaviti nego bilo koju drugu drogu, a dijete u ranim adolescentnim godinama od novih supstanci dijeli samo nekoliko klikova mišem, piše 100posto.hr.

Najpristupačnija i najraširenija nova droga među mlađim adolescentima svakako su tzv. ‘osvježivači zraka’, odnosno biljne mješavine natopljene toksičnim kemikalijama koje oponašaju svojstva kanabisa.

Završio na psihijatriji

Iako su se takve mješavine donedavno u Hrvatskoj mogle nabaviti na kioscima i specijalizovanim trgovinama, moramo napomenuti da uprkos sličnom izgledu, mirisu i okusu ove tvari nemaju nikakve veze s pripravcima na bazi konoplje.

O razornim učincima osvježivača zraka razgovarali smo s Marinom (32) i Ivonom (19) kojima je ova opasna droga umalo uništila život. Zbog učestale konzumacije elektrotehničar Marin navukao se na tzv. spice i završio na dugotrajnom liječenju u jednoj zagrebačkoj klinici za psihičke bolesti, dok je Ivona u kontakt s opasnom drogom došla u drugom razredu gimnazije zbog čega je pala razred jer su joj kognitivne sposobnosti bile smanjene.

Glavno ulično ime ove droge je Galaxy, no može je se naći pod raznim drugim imenima npr. Spice, Black Mamba, Zombie, Rainbow, Space Kadet, Scooby Snack… Zbog toga što su ovu drogu naši sagovornici u razgovoru nazivali imenom Galaxy, i mi ćemo ga koristiti u daljem tekstu, no bitno je naglasiti da baš kao što toksične supstance koje se dodaju u biljnu mješavinu mijenjaju svoj hemijski sastav zbog čega je gotovo nemoguće zabraniti njegovu prodaju, tako mijenjaju ime i proizvodi koji ga sadrže.

Mogao se nabaviti na svakom koraku

Koliko je čitava situacija izvan kontrole svjedoči i podatak da je od konzumacije Galaxyja od gušenja preminuo jedan 15-godišnji Zagrepčanin, a svako malo u medijima čitamo o hospitalizaciji maloljetnika zbog pušenja ove smrtonosne tvari.

“Marihuanu pušim gotovo svakodnevno još od srednje škole, no prije pet, šest godina probao sam i Galaxy. Samo nekoliko mjeseci učestale konzumacije bilo je potrebno da o njemu postanem fizički ovisan. Dvije godine sam ga svakodnevno pušio sve dok nisam pukao kao kokica i završio na psihijatriji”, započinje svoju priču 32-godišnji Marin koji se jedva izvukao od kobnih posljednica uživanja u ovoj novoj drogi.

Kada je započeo sa svojom ovisnošću, Galaxy se mogao nabaviti na svakom koraku u Zagrebu. Bilo ga je u smart shopovima, specijalizovanim trgovinama za uzgoj marihuane, na ulici pa čak i na benzinskim pumpama i u kioscima. Cijene proizvoda upakovanih u primamljive paketiće jarkih boja i zvučnih imena koštale su tada od 10 do 110 kuna (26-28 KM).

“Svi smo ga pušili. Grad je bio prepun klinaca na Galaxyju, a većina njih je bila gotovo dvostruko mlađa od mene. Učinak Galaxyja sličan je onom travi, samo nekako sintetičkiji, žešći, umjetniji, oštriji”, otkriva nam Marin da je pušiti počeo zbog teške automobilske nesreće u kojoj je umalo ostao nepokretan.

Zamalo sam umro na tramvajskoj stanici

“S vremenom sam potpuno prestao funkcionisati. Sve više sam se povlačio u sebe. Pretvarao sam se u biljku. Prema roditeljima i prijateljima postao sam drzak, bahat i arogantan, katkad i agresivan. Pucale su me najrazličitije paranoje, a poznata lica u gradu katkad nisam mogao prepoznati. Roditelji su bili zabrinuti i pokušali su shvatiti što se sa mnom događa, no s njima sam se neprestano svađao, a prilikom velikog higha, s njima se i fizički obračunavao”, ispovijeda nam svoju stravičnu priču Marin te dodaje da je najveći rizik kod pušenja ‘osvježivača zraka’ njihova nepredvidivost.

“Nikad ne znaš kako će te udariti pa je važno u joint staviti što manju količinu, i do tri puta manju nego marihuane. Tragedije se događaju ako netko zanemari ovo pravilo, što se vjerojatno dogodilo onom dječaku koji je umro ispred smart shopa”, otkriva nam sugovornik te dodaje da se i on sam jednom prilikom umalo predozirao.

“Zapalio sam prije posla i srušio se nakon dva, tri dima na tramvajskoj stanici. Prolaznici su me probudili, dali mi soka i rekli ‘ne možeš tu spavati’. Srećom, nisu mi zvali Hitnu. U najgoroj fazi, prva stvar koja mi je bila na pameti kada bih se probudio, bila je kako nabaviti. Znalo mi se dogoditi da ležim u sobi paralizovan i da uopće ne primijetim da sam urinirao jer se nisam mogao pomaknuti i otići na toalet”, iznosi stravične pojedinosti svoje ovisnosti Marin.

Ovisnički košmar

Da izađe iz ovisničkog košmara, pomogla mu je majka koja mu je pozvala Hitnu pomoć. Odvezli su ga u jednu psihijatrijsku bolnicu i tu je za Marina počela nova noćna mora:

“Tamo su mislili da mi se ovo događa zbog marihuane, a ne zbog Galaxyja. Bilo mi je neugodno priznati im da sam ovisan o tome. Zarobljen na psihijatriji proveo sam dva najgora mjeseca u svom životu. Bilo mi je kao u zatvoru, osim što sam dobivao razne lijekove”, prisjeća se teških dana Marin.

Marinu je najprije dijagnosticirana akutna psihoza. Kasnije mu je dijagnoza prepravljena u šizofreniju kako bi mogao nastaviti dobivati jaki lijek predviđen za tu bolest.

“Nakon povratka iz bolnice, prestao sam pušiti Galaxy. Tek sada vidim koliko me upropastio. Još uvijek osjećam posljedice, a nekad se budim noću potpuno mokar od znoja. Do nedavno sam imao i veliki strah od ponovnog zatvaranja na psihijatriju, no on polako nestaje. Dobio sam posao pa sada funkcionišem kao i svi drugi”, govori Marin te dodaje kako svejedno još uvijek dobiva terapiju za šizofreničare.

“Svima koji eksperimentiraju s Galaxyjem želim poručiti da to ne čine jer mogu proći i puno gore nego ja. Ako ih ni to ne sprečava, neka paze na dozu i neka uvijek imaju vodu i nešto slatko kraj sebe”, savjetuje.

Dilaju ga pred školama

Probleme je zbog Galaxyja imala i naša druga sagovornica, 19-godišnja Ivona, učenica završnih razreda jedne zagrebačke gimnazije.

“U ranom pubertetu htjela sam probati sve droge. Kako sam bila klinka bez ikakvih kontakata na narko tržištu, svoju ‘karijeru’ započela sam kradući tablete iz noćnog ormarića roditelja i pušeći Galaxy. Bilo mi ga je lako nabaviti jer se tada prodavao na svakom koraku pa tako i na kiosku u blizini moje škole”, počinje svoju priču Ivona te dodaje da je zbog učestale konzumacije Galaxyja ponavljala drugi razred gimnazije.

“U tom glupom periodu mog života jedino mi je bilo važno kako da starcima maznem pedeset kuna (oko 13 KM) ili ih nađem na Trgu i nabavim paketić Galaxyja. Pušila sam to sra*je svaki dan, praznina mi je bila u glavi. Kada bi mi starci nešto prigovorili, odbrusila bi im, opsovala, a katkad smo čak bili i na rubu fizičkog sukoba”, šokirala nas je Ivona koja je s Galaxyjem prestala kada je upoznala ‘ekipu koja može srediti marihuanu’.

“Kada sam prvi put probala ‘žižu’, više mi nikada nije palo na pamet da eksperimentiram s Galaxyjem. Danas ga nije toliko lako kupiti kao prije pet, šest godina kada sam bila na to zakačena, ali znam klince koji su na tome”, otkriva nam.

“Galaxy je i danas lako nabaviti na internetu i poznam klince iz nižih razreda koji ga nabavljaju preko neta koristeći kreditne kartice od staraca. Ima i onih koji ga dilaju ispred srednjih škola jer misle da su face. Uglavnom, užas”, zaključuje Ivona.

Biljne mješavine na bazi sintetskih kanabinoida donedavno je nudila i jedna hrvatska firma koja prodaje opremu za uzgoj marihuane, no srećom to više nije slučaj. Na žalost, i dalje ga je lako nabaviti na internetu iz inostranstva po cijeni od deset dolara nadalje. (100posto.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,