Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nokturija: Uzrok, simptomi i liječenje problema čestog mokrenja po noći

Preuzmite sliku

Nokturija ili nikturija je medicinski izraz za pojačanom potrebom za mokrenjem po noći.

Po noći se inače ne javlja potreba za mokrenjem jer tijelo proizvodi manje urina pa osoba može izdržati šest do osam sati bez mokrenja. Nokturija može biti posljedica određenih lijekova ili pak načina života. Samo liječenje ovog stanja ovisi o uzroku.

Zašto dolazi do nokturije?

Do nokturije može doći iz jednostavnog razloga kao što je unošenje previše tekućine prije spavanja, posebno kafe ili alkohola, a jednako tako može biti povezana s načinom života, medicinskim stanjima i uzimanjem određenih lijekova. Češće se pojavljuje kod starijih ljudi, ali može biti pojava kod svih dobnih skupina. Najčešći razlozi pojave nokturije su urinarne infekcije ili infekcije mjehura, a uz pojačano mokrenje ovdje se može javiti i bol, peckanje i napetost u donjem dijelu stomaka, prenosi N1.

Osim toga, do pojačanog mokrenja za vrijeme spavanja može doći i zbog povećane prostate kod muškaraca te smanjene vrijednosti estrogena kod žena, tumora mjehura ili prostate, dijabetesa, infekcije bubrega, apneje, anksioznosti te nekih neuroloških stanja kao što su Multipla skleroza ili Parkinsonova bolest, a nokturija se može pojaviti i kod ljudi kojima otkazuju organi. Također, pojačano mokrenje po noći može biti i rani znak trudnoće, a može se pojaviti i u posljednjim mjesecima trudnoće. Nokturija može dovesti i do nesanice i uticati na kvalitetu života.

Kako se nokturija dijagnosticira?

S obzirom na to da pojačano mokrenje može biti simptom mnogih bolesti, nokturija se teško dijagnosticira. Ljekar će prije svega postaviti niz pitanja i tražiti da se prati stanje nekoliko dana kako bi vidio radi li se o slučajnosti ili o ozbiljnom stanju. Također, ljekar može tražiti niz pretraga kako bi otkrio uzrok nokturije. Prije svega, bit će potrebno napraviti urinokulturu, ali i krvne pretrage te po potrebi i CT ili ultrazvuk.

Može li se nokturija spriječiti?

Postoje načini kako da manje odlazite na toalet za vrijeme spavanja. Izbjegavajte piti puno tekućine dva do četiri sata prije odlaska u krevet. Jednako tako izbjegavajte i alkohol, ali i kafu u kasnim popodnevnim satima. Obratite pažnju javlja li se pojačana potreba za mokrenjem nakon uzimanja određene hrane ili tekućine te drugi puta te namirnice ne uzimajte nekoliko sati prije spavanja.

Ovdje spadaju namirnice bogate vodom kao što su lubenica, rajčice, krastavci, juhe, sokovi od limuna i drugih citrusa. Pomoći u suzbijanju nokturije mogu i Kegelove vježbe koje će ojačati zdjelicu i poboljšati kontrolu mjehura.

Kako se nokturija liječi?

Liječenje će ovisiti o samom uzroku nokturije. Kada je uzrokuju lijekovi rješenje je promjena lijekova. Ako je nokturija simptom dijabetesa, pomoći će liječenje dijabetesa. Kada nokturiju uzrokuju infekcije ili upale mjehura, pomoći će uzimanje određenog antibiotika. U nekim slučajevima bit će potrebno uzimati lijekove koji utiču na bubrege te mjehur i smanjuju potrebu za mokrenjem.

Dakle, nokturija je pojačano mokrenje po noći koje utiče na kvalitetu spavanja, a mogu je izazvati razni faktori. Važno je ne piti puno tekućine prije spavanja i otkriti pravi razlog nokturije te ga liječiti.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje