Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njemački ortopedi: Preintenzivno bavljenje sportom djeci može škoditi

Djeci i adolescentima tokom sedmice bi trebalo omogućiti najmanje dva dana bez treninga, ne bi smjeli trenirati više od tri ili četiri sata u istom danu, a godišnje im se preporučuje dvomjesečna pauza od treninga, mišljenje je sportskih liječnika koji su učestvovali na nedavno održanom Kongresu specijalista ortopedije i traumatologije (DKOU) u Berlinu.

Više treniranja od navedenog ne samo da povećava rizik od akutnih povreda, kažu stručnjaci, već prečeste povrede, povrede kostiju i zglobova kod mladih mogu rezultirati raznim nepravilnostima u razvoju ili, u najtežim slučajevima, poremećajima poput osteoartritisa.

U posebnoj su opasnosti mladi sportaši koji se bave takmičarskim sportovima. Ipak, i svi oni koji se sportom bave rekreativno mogu zadobiti teže povrede. Pretjerano naporni treninzi i preintenzivan sportski angažman kod djece rezultiraju i većim brojem povreda.

Činjenica je da sve više djece danas provodi previše vremena pred televizorom ili računarom na što se svakodnevno upire prstom, ipak istodobno se sve više djece uključuje u intenzivne sportske treninge tokom kojih su moguće razne vrste povreda. Posljedično broj povreda kao rezultat preintenzivnih sportskih aktivnosti bez sumnje raste, zaključak je njemačkih ortopeda.

Među djecom koja se svakodnevno bave nekom sportskom aktivnošću nerijetko dolazi do pretjerivanja u količini treninga. Posljedice su lomovi kostiju i razne druge povrede. Upravo one mogu presudno utjecati na odrastanje i na rast djeteta. Prekomjernim su povredama najizloženija djeca koja se bave džudom, gimnastikom i tenisom, kažu njemački liječnici.

 • Ipak, ne treba zaboraviti ni ostale sportove koji predstavljaju rizik za mladi organizam: klasičan primjer neusklađenosti kao rezultat pretjeranog treniranja razne su povrede nogometaša.

  Na kongresu je zaključeno da je gotovo polovica sportskih povreda posljedica preintenzivnih treninga. Često se radi i o manjim povredama zbog kojih mladima kasnije prijete lomovi, hronične upale tetiva, deformacija stopala, deformacija leđa i zglobova, kao i poremećaji u rastu.

  I ortopedi smatraju da je vrlo riskantno kad se dijete neprestano bavi vrlo napornim sportom.

  Razlog tome je činjenica da se djetetov kostur još uvijek razvija, a dječje kosti ne rastu konstantno već u više navrata. U skladu s takvim fazama rasta, razvijaju se zglobovi i tetive, što ih čini osjetljivijima upravo na manje povrede.

  Dok su djeca u fazi rasta, treninge bi trebalo usporiti i ublažiti te ih svesti na razumnu mjeru. Stav stručnjaka je jasan. Liječnici bez zadrške podupiru bavljenje djece sportom koji treba biti neizostavan dio života mladog čovjeka, ali treba znati kako ne pretjerati s intenzitetom treniranja jer može biti kontraproduktivno ako rizik od povreda prevlada koristi od bavljenja sportom. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje