Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nije svejedno: Znate li koje piće je najgori izbor po velikim vrućinama?

Preuzmite sliku

Šta nikako ne treba piti ako biste da se rashladite tokom vrelog dana?

Ne treba zaboraviti da naše tijelo mnogo brže sagorijeva tečnost po vrućem vremenu, pa je hidratacija od vitalnog značaja. Ali nije svejedno šta ćemo piti kad je napolju žega. Na siteu sctimes.com izdvajaju ubjedljivo najgore piće koje možemo konzumirati po vrućini, prenosi Zadovoljna.rs.

U pitanju su bezalkoholna pića puna šećera, prije svega, gazirani sokovi.

Ovi slatki napici zbog veoma visokog sadržaja šećera i kofeina najgori su ljetnji izbor. Kofein je diuretik, povećava izbacivanje tečnosti iz organizma i stoga ne pomaže u hidrataciji. I mada je nivo kofeina u limenci gaziranih pića obično manji od onog u šoljici kafe, on u dodiru sa šećerom u ovim sokovima može da optereti tijelo.

Preporučena dnevna količina šećera je 39,5 grama za muškarce i 25 grama za žene, ali jedna konzerva gaziranog soka ima oko 39 grama šećera. To je za žene znatno više od preporučenog dnevnog unosa šećera, a svakako je loše i za muškarce jer će uz neku drugu namirnicu ili piće u toku dana svakako prekoračiti optimalni dnevni unos.

Tijelo koristi vodu da bi metabolisalo rafinisani šećer, a ako tokom vrelog dana iznova pijete zaslađene gazirane sokove, upadate u beskonačni ciklus pijenja i žeđi.

I mada možda odmah ne možemo da primijetimo, to bez sumnje ostavlja posljedice na organizam, prije svega, jer velika temperatura povećava rizik od toplotnog udara, iscrpljenosti, dehidratacije, što nikako nije naivno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,