Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nije samo stvar genetike: Sijeda kosa može značiti da bolujete od ovoga….

Istraživanje je obuhvatilo 545 muškaraca, a proveli su ga stručnjaci sa Univerziteta Kairo.

Neki sijede vlasi počinju primjećivati u ranijoj dobi, neki u kasnijoj. I dok se svako na svoj način pokušava pomiriti s činjenicom da postaju sijedi, znanstvenici poruluju da ima još jedna loša vijest oko toga.

Naime, pojava sijedih vlasi ne mora nužno biti povezana s genetikom, iza toga može se kriti i ozbiljna zdravstvena prijetnja – srčane bolesti.

Pojava sijede kose može biti pokazatelj oštećenja arterija, piše Daily Mail. Naučnici su otkrili da upale, hormonalne promjene i usporena obnova i rast stanica mogu biti uzrok i srčanih oboljenja i pojave sijedih vlasi.

Ovo otkriće vrlo je važno jer može pomoći u ranijem otkrivanju problema sa srcem samo pogledom na kosu pacijenta, navodi se.

Istraživanje je obuhvatilo 545 muškaraca, a proveli su ga stručnjaci sa Univerziteta Kairo.

Muškarci su podijeljeni u dvije skupine u odnosu na njihovo srčano zdravlje te boji kose. Količina sijedih vlasi stupnjevana je brojevima od jedan od pet, gdje je broj jedan označavao crnu, odnosno kosu bez sijedih vlasi, a broj pet je označavao potpuno sijedu kosu. Osobe koje su bile ocijenjene stupnjem tri i naviše, imale su pokazatelje oštećenja arterija, visokog pritiska te visok loši holesterol, sve uzročnike srčanih oboljenja. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,