Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nije bezbjedno jesti proklijali krompir, može biti opasan po zdravlje

Preuzmite sliku

Popularno

Ako krompir ima samo male klice i još uvijek je čvrst, možete ukloniti klice i isjeći sva meka mjesta, te pripremiti krompir na željeni način.

Međutim, kada, u kojim slučajevima je krompir opasan po zdravlje čovjeka?

“Krompir niče kada je u toplom okruženju, oko 20°C ili višoj”, rekao je nutricionista Rahaf Al Bocci, vlasnik “Olive Tree Nutrition” i predstavnik Akademije za ishranu i dijetetiku.

“Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin (glikoalkaloidni otrov koji može izazvati neurološki poremećaj), a koji može biti otrovan ako se konzumira”, piše Simply.

Čuvajte krompir što dalje od toplote i svjetlosti

S obzirom na to da svjetlo, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je držati krompir na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Čuvajte krompir u frižideru u kutiji za povrće

“Stručnjaci su ranije savjetovali da se krompir ne čuva u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno”, kaže Kelsey Kunick, nutricionist i savjetnik za “Zenmaster Wellness”, prenosi B92.

Agencija za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno i da može krompiru produžiti “život” za tri do četiri mjeseca.

Krompir treba čuvati u papirnoj kesi ili vrećici

Krompir je često u plastičnim vrećicama ili kesama koje nisu idealne za skladištenje. Umjesto toga zamijenite plastiku papirnom kesom ili mrežastom vrećicom. Plastična kesa ili vrećica može da podstakne vlagu, što može dovesti do pljesni i truljenja.

Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća

Važno je u kakvom je ‘društvu’ vaš krompir. Ne bi trebalo da bude zajedno sa jabukama, avokadom, paradajzom ili drugom vrstom proizvoda koji otpuštaju etilen, koji može da izazove brže sazrijevanje osjetljivog voća i povrća.

Bacite proklijali ili pokvareni krompir

Jedan proklijali krompir može da utiče na ostalu hranu.

“Ako primijetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz gomile jer se bakterije i buđ mogu lako proširiti na ostale krompire’, kaže Kunik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,