Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neurolozi objasnili zašto su orasi tako dobri za zdravlje našeg mozga

Preuzmite sliku

Onima koji pate od migrene prehrana bogata orasima (omega-3 masnim kiselinama) može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja, kažu neurolozi.

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao izabrati jednu, kaže bračni par neurologa dr. Dean i Ayeshi Sherzai, izabrali bi sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima – orahe.

– Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su nevjerojatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad milijuna manjih arterija koje različite dijelove našeg mozga opskrbljuju kisikom i hranom – objasnili su. Jedna je nedavna studija tako pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu umanjiti stres, a druga kaže da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u promicanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Isto tako, onima koji pate od migrene prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

– Neke su studije pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji puno rjeđe obolijeva od bilo kojeg oblika demencije – objasnio je Dean Ayeshi za Mind Body Green, a dodaje da uz to, orasi sadrže i mnoge hranjive tvari i minerale koji su potrebni mozgu: poput vlakana, selena, magnezija i kalija.

– A lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, slastice ili samo lagani međuobrok – kažu Ayeshi. Odličan je, napominju, i maslac od oraha kojeg je dovoljno jednu žličicu dodati u razna jela, a kao najbolji međuobrok za zdrav mozak bračni par preporučuje – šaku samih oraha.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,